Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW nabízí pohled do zákulisí výroby znovuzrozeného CSL, prohlédněte si obsáhlou galerii

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Mnichovská automobilka nechává nahlédnout do výroby speciální padesátikusové série modelu M4, odkazujícího na ikonický batmobil 3.0 CSL.

Minulý rok se nesl v duchu oslav padesátého výročí sportovní divize BMW M, která nám nadělila celou řadu zajímavých modelů. Vrcholem oslav se pak stalo představení moderní verze ikonického modelu 3.0 CSL, kterému se pro jeho divoké tvary občas přezdívalo batmobil.

Připomeňme, že znovuzrozené BMW 3.0 CSL stojí na základech BMW M4 a je osazeno nejvýkonnějším 3litrovým řadovým šestiválcem, který přes manuální převodovku posílá na zadní kola 412 kW (560 k) a 550 Nm točivého momentu. Speciální edice dostala také historií inspirovaný bodykit a upravený podvozek.

Video se připravuje ...

Unikátní vůz je určen pouze pro padesát vyvolených, pro veřejnost však automobilka vydala alespoň poměrně obsáhlou galerii, která zachycuje výrobu tohoto vzácného vozu. Na jeho výrobě přitom pracuje speciální tým 30 techniků.

Za zmínku také stojí, že vůz nevzniká v BMW M závodu v Garchingu, ale v továrně BMW Dingolfing, kde se vyrábí modely M5, M8 a M4. Jen v loňském roce se zde vyrobilo 50.000 těchto vozidel, s ohledem na malou výrobní sérii a speciální úpravy však nová generace 3.0 CSL vzniká ve vyhrazeném prostoru, kde se staví i závodní modely M4 GT4.

V lakovně používají technici speciální šablony, podle kterých pak ručně aplikují tradiční tříbarevné M pruhy. Poté je vůz převezen do další části závodu, kde provádí jeho ruční skládání. To trvá zhruba dva týdny, během kterých je vůz osazen speciálními karbonovými části karoserie, výrazným křídlem i speciálními komponenty podvozku, díky kterým jsou v podbězích například kola s centrální maticí.

Některé díly, jako například kapotu, střechu, boční panely nebo nárazníky, musí lakovat odborníci v závodě BMW Landshut. Pruhy jsou přitom ručně malované (nikoliv pouze lepené nálepky), což klade vysoký důraz na přesnost při jejich aplikaci. I proto se při nanášení používá laser. Jak přitom můžeme vidět i z fotek, důraz na přesnost je maximální v naprosto každém ohledu.

Video se připravuje ...

Jakmile vůz vypadá přesně jak má a nic mu nechybí, prochází testováním, během kterého se technici BMW přesvědčí o výkonu motoru i správné funkčnosti všech komponent. Po testovací jízdě je pak vůz předán jednomu z padesáti šťastných budoucích majitelů.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - lyon667
22. 2. 2023 18:32
CSL
Takhle nějak bych si představoval i sériovou M4. Decentní ledviny a aerodynamicky funkční design. :yes: