Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW představilo novou generaci Art Cars, vytvořila je umělá inteligence

Ondřej Mára
Diskuze (13)

Mnichovská automobilka už během své existence spolupracovala s nespočtem slavných umělců, k vývoji nových BMW Art Cars si však přizvala na pomoc systém umělé inteligence.

Automobilka BMW si letos připomíná padesáté výročí „BMW Group Cultural Engagement“, což se rozhodla oslavit novou řadou takzvaných „Art Cars“ – tedy vozidel ozdobených uměleckými díly. Ostatně těch už automobilka ve své dlouhé historii představila několik a na mnoha z nich spolupracovala s významnými umělci.

Tentokrát se však místo umělců obrátila na technologii umělé inteligence, která vytvořila speciální kolekci s označením „The Ultimate AI Masterpiece“. Nová série uměleckých vozidel BMW sice vznikla pouze v digitální podobě, přesto bude vystavena ve spolupráci Frieze New York 2021. Pozadí vzniku nových Art Cars je přitom poměrně zajímavé.

Video se připravuje ...

Na vytváření nových uměleckých děl na kolech se totiž podílel umělecký technolog Nathan Shipley a sběratel umění Gary Yeh. Ti pak využili open source systém umělé inteligence Nvidia StyleGAN, který seznámili s více než 50.000 uměleckými díly napříč historií uplynulých 900 let. Sadu pak doplnila ještě umělecká díla 50 renomovaných umělců, se kterými samotná značka BMW spolupracovala v posledních letech.

Z této pestré sbírky uměleckých děl se systém naučil základy o umění a brzy poté začal vytvářet vlastní grafické návrhy. Ty pak byly v digitální podobě aplikovány na karoserii BMW řady 8 Gran Coupe, které tak posloužilo jako virtuální malířské plátno.

Automobilka podle všeho nepočítá s tím, že by se některý z návrhů mohl dočkat i fyzického ztvárnění. Při pohledu do galerie je však nutno dodat, že některé návrhy vypadají velmi působivě a do sbírek BMW Art Cars by rozhodně snadno zapadly.

Ondřej Mára
Diskuze (13)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
7. 5. 2021 18:57
Re: Toto je ta umělá inteligence,
Máš SPRÁVNÝ dojem = studoval jsme (to je v tvý řeči = neudělalo dobře :-!

Tak CO na těch odkazech nechápeš = vysvětlím ;-)
Avatar - KANKUNEN
7. 5. 2021 14:12
Re: Toto je ta umělá inteligence,
Prosím tě, co si dělal ten měsíc cos tu nebyl. Mám dojem, že ti to neudělalo vůbec dobře.
7. 5. 2021 11:15
V pohodě to mohou použít.....
.....jako maskování tvarů a linií na nové prototypy.

Edit : Proti umění nic nemám, ani proti BMW, ale nikdy jsem moc nepochopil - nebo lépe - neobdivoval dlouholeté snahy BMW aplikovat umění na karosérii auta. Nebudu to zde hnojit odkazy, je jich milion a na odkazy jsou zde jiní machři :-) . Koho to zajímá stačí zadat BMW art do googlu. Přestože to průběžně sleduji v průběhu let, byl jsem překvapen, kolik hezkých bavorů dokázali uměním "poškodit". Dnes alespoň jen virtuálně.
7. 5. 2021 11:12
Re: Mistři
PC maká zadara. Známí umělci by otravovali o nějaké prachy a kdo by to potom vysvětloval akcionářům.
7. 5. 2021 11:10
Jasně
Myslím si, že si marketéři tzv. prémie musejí lámat hlavu, jak zaujmout a zdůvodnit/přimět kupci vyšší ceny v budoucnosti. Motory, výkony a baterky budou všechny podobné, takže prodat auto jako obraz skvělé umělé inteligence je dobrý nápad. Vlastník může pak v diskuzích prezentovat svůj vytříbený a moderní umělecký vkus :yes: .