Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW slaví 40 let svých uměleckých vozů

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)
V roce 1975 se při příležitosti závodů 24 hodin Le Mans představilo BMW 3.0 CSL pomalované umělcem Alexandrem Calderem. Tím vznikl první vůz série BMW Art Car Collection.

Automobil může sloužit jako umění, to víme již dlouho. Že by ale mělo BMW dát své vozy různým umělcům, kteří se na nich vyřádí, to napadlo až francouzského automobilového závodníka a nadšence Hervé Poulaina. Ten se před 40 lety zeptal svého kamaráda umělce Alexandra Caldera, zda by nechtěl využít svůj talent a nevyřádil by se na BMW 3.0 CSL. S podporou Jochena Neerpasche, který byl v té době ředitelem BMW Motorsport, vzniklo první BMW Art Car, tedy umělecký vůz BMW.

Od té doby se na vozech BW podepsali umělci jako Andy Warhol, Roy Lichtenstein, David Hockney či Jeff Koons. BMW nyní slaví čtyřicáté výročí těchto vozů, přičemž začalo výstavou v Hong Kongu v Centre Pompidou, v BMW Museu a na akci Concorso d´Eleganza u jezera Como. Později se automobily představí v New Yorku, Miami či Šanghaji. Kolekce čítá 17 automobilů, z nichž některé jsou vystaveny v mnichovském muzeu BMW jakožto součást stále expozice.

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)