Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW R nineT Urban G/S je poctou klasice z roku 1980 (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
BMW Motorrad pokračuje v rozšiřování rodiny verzí modelu R nineT o provedení Urban G/S a zároveň představuje zakladatele rodu v omlazené podobě.

BMW R nineT se představilo v roce 2013 v rámci oslav 90. výročí zahájení výroby motocyklů značky BMW a od svého uvedení na trh patří k největším oblíbencům současných úpravců a stavitelů motorek.

Na úspěšné základního provedení R nineT značka BMW Motorrad navázala modelem s označením Scrambler, vycházejícím z loňského BMW Concept Path 22.

Další rozšíření úspěšné modelové řady se v podobě dvojice R nineT Racer a R nineT Pure odehrálo na letošní podzimní výstavě Intermot v Kolíně nad Rýnem. Prozatím posledním členem rodiny se stává model R nineT Urban G/S, jehož premiéru na výstavě EICMA v Miláně doprovodilo uvedení omlazeného R nineT.

BMW R nineT Urban G/S je poctou pro BMW R 80 G/S, jehož premiéra se odehrála v roce 1980 a zároveň tato novinka navazuje na Lac Rose Concept, který byl představen v červnu letošního roku.

Novinka opakuje téměř beze změny barevný koncept R 80 G/S. Stejně jako na počátku osmdesátých let je palivová nádrž a vysoko umístěný přední blatník v bílé barvě, rovněž tak maska, jejíž design jasně vychází z motocyklů G/S původní éry. Dalším odkazem na vzor je dekor palivové nádrže ve dvou odstínech modré a dvoumístné sedlo v jasně červené barvě.

Srdcem R nineT Urban G/S i standardního R nineT je vodou a olejem chlazený dvouválec s protilehlými válci o objemu 1170 cm3, disponující výkonem 81 kW (110 k) při 7750 min-1 a točivým momentem 116 N.m při 6000 min-1. Pohonná jednotka splňující emisní normu Euro 4 spolupracuje se šestistupňovou převodovkou.

V duchu klasického stylu enduro motocyklů byla na přední kolo modelu R nineT Urban G/S osazena konvenční teleskopická vidlice s průměrem 43 mm a zdvihem 125 mm. Zadní zavěšení systému Paralever nabízí zdvih 140 mm.

Model R nineT Urban G/S stojí standardně na litých kolech. Přední kolo o průměru 19 palců obouvá pneumatiku 120/70 ZR19, zatímco zadní kolo o průměru 17 palců je obuté do pneumatiky o rozměru 170/60 ZR17. Standardem jsou silniční pneumatiky, ale na přání budou k dispozici terénní pneumatiky a kola s drátěným výpletem.

Modernizované R nineT má špičkovou obrácenou teleskopickou vidlicí, vypůjčenou ze supersportovního modelu S 1000 RR a nově má nastavitelnou charakteristiku komprese i roztažení tlumiče a současně rovněž variabilní doraz pružiny.

S cílem nabídnout ještě preciznější řízení, směrovou stabilitu a neutrální chování v zatáčkách dostalo R nineT optimalizovanou geometrii podvozku. Rozvor je nyní s hodnotou 1487 mm o 8 mm delší a úhel vidlice byl zmenšen z 64,5 na 63,2 stupně. To s sebou zároveň přináší zvětšení záklonu z 102,5 na 107,9 mm.

Na úpravy podvozku navazují přepracované ráfky vyrobené z lehké slitiny s černým anodizovaným povrchem, náboje z hliníkových odlitků, nerezový výplet a pneumatiky s duší. Rozměry kol jsou 3,5 x 17 palce, respektive 5,5 x 17 palce, a obouvají pneumatiky o rozměrech 120/70 17 ZR vpředu a 180/55 ZR 17 vzadu.

BMW R nineT se v rámci modernizace vedle motoru, splňujícího emisní normu Euro 4 a úprav podvozku dočkalo i nového provedení přístrojů a dvojice nových barevných provedení, z nichž jedno zaujme startovním číslem 21 a druhé upoutá pozornost modrým metalickým lakem v kombinaci se stříbrnou a zlatými proužky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)