Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BorgWarner koupil Haldex Traction Systems

Diskuze (8)
Švédský specialista na pohon 4x4 se stane součástí amerického koncernu BorgWarner, známého výrobou převodovek a turbodmychadel.

Vedení švédské firmy Haldex AB schválilo prodej dceřiné společnosti Traction Systems. BorgWarner Inc., nový majitel divize pohonu 4x4, za ní zaplatí 1,425 miliardy švédských korun, což jsou asi 4 miliardy Kč. Celá operace bude dokončena během 1. čtvrtletí 2011.

Transakce je oboustranně výhodná. Akcionáři Haldexu prodejem této divize získají čtrnáctkrát více peněz, než je její roční provozní zisk, samotný Traction Systems pak silného strategického partnera s dostatkem financí pro investice. Obří americký dodavatel komponent pro automobilový průmysl zase získá silnou pozici v segmentu pohonu 4x4, kde dosud hrál okrajovou roli a nedisponoval potřebnou technikou.

Firma Traction Systems vznikla letos během restrukturalizace Haldexu, kdy byla švédská společnost rozdělena do tří divizí. Traction Systems dodává komponenty pohonu 4x4 pro značky VW, Audi, Škoda, SEAT, Bugatti, Lamborghini, Ford, Volvo, Land Rover a koncern GM. Má 329 zaměstnanců a tři továrny – ve Švédsku, Maďarsku a Mexiku.

Diskuze (8)
22. 12. 2010 08:23
Re: DSG
Není ale zvláštní, že BorgWarner jako dodavatel pro automobil. průmysl vymyslí v oblasti automat. převodovek něco co v roce 2003 nikdo nemá a potom to nechá patentovat jednoho odběratele (VW). Nebylo by pro BW výhodnější, mít vlastní patent a prodávat všem. Stačí se podívat jak dlouho trvalo konkurenční firmě Getrag než představila vlastní řešení, co ZF to netuším.
22. 12. 2010 01:56
Re: DSG
Krome zakazniku VW a Skody kteri to maji, a za draho, uz doma... >:D Ostatni muzou byt radi. :yes:
21. 12. 2010 18:47
Re: DSG
Rekl bych, ze je to spise spatna zprava pro VW. BorgWarner bude chtit nove produkty jako Haldex5 + DSG (nový BorgWarner DualTronic) prodavat vice masove, tak ze "VW technologie" bude mit kazdy. Ocekavam masove nasazeni u nejake domaci BorgWarner automobilky, tedy u nejake v US.
21. 12. 2010 18:38
Re: DSG
:yes: Přesně tak, základem je BorgWarnerův DCT - DualTronic Clutch System (DCS). Jméno DSG je jen marketing od VW. [odkaz]
21. 12. 2010 14:44
Re: DSG
Nespachali to spolocne. BorgWarner vyvinul DSG sam, a potom to licencoval VW...