Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Brexit plány Jaguar Land Rover na slovenskou továrnu neovlivní

redakce AUTO.CZ
Diskuze (13)
Krátkodobé dopady vystoupení Británie z Evropské unie neovlivní plány britské automobilky Jaguar Land Rover na výstavbu nové továrny na Slovensku, ani další firemní aktivity. Na tiskové konferenci to oznámil ředitel firmy pro strategii Adrian Hallmark.

"Krátkodobé problémy, které brexit přinese, naši celkovou strategii nezmění," citovala Hallmarka agentura Reuters. V platnosti zůstává "závazek vůči našim nynějším aktivitám v Británii a budoucím aktivitám v Evropě, z nichž jsme už oznámili továrnu na Slovensku", dodal představitel automobilky.

Reuters minulý týden uvedl, že Jaguar Land Rover před britským referendem o EU pozastavil výdaje na budování slovenského závodu, který má stát u Nitry. Plán na výstavbu továrny oznámila firma loni v prosinci, kdy podepsala se slovenskou vládou investiční smlouvu. Na jejím základě bude na Slovensku investovat v první fázi 1,1 miliardy liber (36,1 miliardy Kč) a v novém závodě zaměstná zhruba 2800 lidí.

Automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů slovenské ekonomiky. Továrnu má na Slovensku německá automobilka Volkswagen, francouzská PSA Peugeot Citroën a jihokorejská Kia Motors.

V první fázi by slovenský závod JLR měl vyrábět 150.000 vozidel ročně. Smlouva se Slovenskem počítá s možností zdvojnásobit výrobní kapacity továrny na 300.000 aut. Firma, kterou vlastní indická skupina Tata Motors, zaměstnává po celém světě asi 36.000 lidí, většinu v Británii.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (13)
Avatar - Hammunasakra
30. 6. 2016 14:33
Re: Jaguar na Slovensku
Ne je řekovou firmou :-)

Investice na Slovensku nebo kdekoli neni problém = problém bude budoucí investice a práce a obchod v a s Británií
30. 6. 2016 13:54
Re: Jaguar na Slovensku
Investuje ale stále Jaguar Landrover, tedy britská firma. A kdo je majoritním či minoritním vlastníkem je putna. Pokud by Jagura Land Rover byl založen indickou firmou jako pobočka tak aby to bylo něco jiného, i když fakticky by stále šlo o britskou společnost.

Z českomoravských luhů a hájů, většinový majitel Kofoly je Řek, je tedy Kofola řeckou firmou?
Avatar - praděda7
30. 6. 2016 12:29
Re: Jaguar na Slovensku
Tož bacha! Mluvíme o majoritním vlastníkovi. :-!
30. 6. 2016 11:59
Re: Jaguar na Slovensku
Bude investovat Britská firma registrovaná v británii, čí je majetkový podíl je celkem putna. Stejně by jste pak mohl Ferari brát jako firmu ze Spojených Arabských Emirátů, nebo VW jako Katarskou.
Avatar - Hammunasakra
30. 6. 2016 09:08
Re: Jaguar na Slovensku
Proč se zastáváš takého.. 8-s

Dostal vlastně něco za ty holky? A za ty bouračky v opilosti?