Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bridgestone Ecopia H-Trailer 001: Návěsový speciál

Petr Dalecký
Diskuze (0)
Společnost Bridgestone představila novou řadu pneumatik Ecopia téměř před třemi lety. Současný návěsový typ R 109 nahrazuje novinka H-Trailer 001.

Japonský výrobce představil novou pneumatiku Ecopia H-Trailer 001, jejíž konstrukce je optimalizovaná pro návěsy nákladních vozidel v dálkové dopravě. Plášť je prý schopný ušetřit více paliva, i když pohled na dezén současného typu R 109 a H-Trailer Ecopia neprozrazuje znatelnější změny. Základ vylepšení není vidět, a spočívá v novém materiálu a kostře pláště. Ecopia zahrnuje nejúspornější pneumatiky pro nákladní vozidla, které Bridgestone dosud vyvinul.

Plášť H-Trailer 001 má poskytovat výborné provozní vlastnosti z hlediska odolnosti a životnosti měřené celkovým počtem najetých kilometrů. Díky tomu je schopen významně přispívat ke snižování nákladů na ujetý kilometr ve vozových parcích.

Použitím směsi NanoProTech, která omezuje energetické ztráty ve vrchní části běhounu během otáčení pneumatiky, se podařilo snížit valivý odpor pneumatiky bez zhoršení v ostatních provozních vlastnostech, jako je přilnavost na mokru a životnost. Pneumatika je rovněž vybavena zvlněným nárazníkovým pásem, který posiluje stabilitu a odolnost kostry. To zaručuje vyšší nosnost a vytváří lepší předpoklady k protektorování.

Silniční testy ukázaly, že pneumatiky Ecopia H-Steer 001 a H-Drive 001 mají o 18,9, resp. o 26,5 % nižší valivý odpor než předchozí řada pneumatik Ecopia. V důsledku pro spotřebu paliva to znamená úsporu 4,4 %. V porovnání s předchozími pneumatikami Ecopia mohou provozovatelé dálkové nákladní dopravy ušetřit až pět procent paliva, pokud použijí nové pneumatiky Ecopia řady H na všech nápravách návěsové soupravy.

To je významný přínos, uvážíme-li, že palivo představuje cca 30 % celkových nákladů v české dálkové dopravě.

„Díky optimální rovnováze mezi valivým odporem a životností jsou nové pneumatiky Ecopia odpovědí na potřeby vozových parků, které hledají způsoby, jak snížit své provozní náklady, a to jak v oblasti výdajů na palivo, tak i z hlediska celkových nákladů na kilometr,“ říká Harald Van Ooteghem, vedoucí marketingového plánování pro užitkové pneumatiky společnosti Bridgestone Europe.

Nová pneumatika kombinuje vynikající úroveň odolnosti vůči poškození a opotřebení, skvělou ovladatelnost a výborné předpoklady pro protektorování, jimiž se mohl pochlubit již její předchůdce R109 Ecopia. Zároveň však výrazně snižuje valivý odpor, zvyšuje přilnavost a účinnost brzdění na mokru.

Pneumatiky řady Ecopia pro dálkovou dopravu byly poprvé představené před třemi roky. Jsou navržené s ohledem na potřeby provozovatelů vozových parků, kteří sledují spotřebu paliva, životnost plášťů a schopnost protektorování. Z hlediska ekologických vlastností představuje řada pneumatik Ecopia skutečný průlom, protože pomáhá snižovat spotřebu paliva a emise oxidu uhličitého bez kompromisů v oblasti bezpečnosti nebo životnosti pneumatiky.

Společnost Bridgestone uvedla novou pneumatiku Ecopia H-Trailer 001 na trh s rozměrem 385/55 R 22.5 a zátěžovými indexy 158 a 160. Plášť s hlučností 73 dB získal za valivý odpor písmeno B, přilnavost na mokru je definovaná písmenem C.

Petr Dalecký
Diskuze (0)