Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britská motorárna Ford v Dagenhamu s kapacitou 1 milion motorů ročně

Ondřej Láník
Diskuze (4)
Fordovo britské dieselové centrum se rozrůstá do mamutích rozměrů. Do roku 2009 se má roční výrobní kapacita zvětšit na 1 milion motorů ročně.

Klíčový závod vyrábí rozsáhlou řadu moderních turbodieselů common-rail pro Ford a další koncernové značky. Část produkce je sdílena s francouzským koncernem PSA Peugeot Citroën.

Jedním z hlavních želízek v ohni je celohliníkový motor 1,6 Duratorq TDCi, který své uplatnění nachází v několika Fordech, Volvech i Mazdách. V červnu bude rozšířen výrobní program motorárny o nový menší turbodiesel 1,4 Duratorq TDCi.

Z milionové roční produkce bude 575 tisíc motorů připadat na malé čtyřválce 1,4 Duratorq TDCi a 1,6 Duratorq TDCi, významný podíl mají vznětové motory o objemech 1,8 l, 2,0 l, 2,2 l a 2,4 l pro osobní a užitková auta. Pýchou dagenhamských motorářů jsou šestiválce 2,7 V6 pro Jaguary, Land Rovery, Peugeoty a Citroëny a osmiválce 3,6 V8 pro Jaguary a Land Rovery.

Ondřej Láník
Diskuze (4)
Avatar - skejpa
24. 5. 2007 18:40
a je to tu zas
no to je presne ono. ford sice sdili s mazdou nejaky ten podil ale benzinove motory NASTESTI nevyrabi :). vyrobi milion motoru rocne ale nastesti ne benzinovych... kdyby se do mazdy davali benzinaky ktery vyrobej ve fordu, to by to vypadalo :D

btw: zelizko ? 1,6td ? kdyby aspon dvoulitr :(