Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britský miliardář Dyson chce vyrábět elektrická auta

redakce AUTO.CZ
Diskuze (39)
Britský miliardář James Dyson, vynálezce bezsáčkového vysavače a majitel firmy Dyson na výrobu vysavačů a ventilátorů, hodlá do roku 2020 uvést na trh vlastní elektrický vůz.

Počáteční investice do designu vozu a baterií má činit dvě miliardy liber (59,4 miliardy Kč), informovala agentura Reuters.

Dyson je tak další firmou, která se rozhodla konkurovat na rozvíjejícím se trhu elektrických aut tradičním automobilkám. Trhem s elektrickými vozy mimo jiné otřásla americká společnost Tesla.

Firma Dyson již 20 let vyvíjí nové technologie pro baterie a elektromotory svých vysavačů a dalších produktů, upozornil podnikatel. "Technologie baterií je pro společnost Dyson velmi důležitá, elektromotory jsou pro Dyson velmi důležité, ochrana životního prostředí je pro nás velmi důležitá," uvedl jedenasedmdesátiletý Dyson. "Vyvíjel jsem tyto technologie důsledně, protože jsem viděl, že jednoho dne budeme moci dělat auto."

Tým 400 techniků již podle Dysona strávil prací na tajném projektu dva a půl roku. Ve městě Malmesbury vyvíjí baterie, které budou pohánět doma vyrobený elektrický motor pro auto. Zatím však nebyl postaven prototyp vozů a firma se musí také rozhodnout, kde bude vůz vyrábět. Dyson vyloučil spolupráci s některou z existujících automobilek.

Žádné další detaily o projektu Dyson neposkytl. Poznamenal, že konkurence v automobilovém průmyslu je silná a že je potřeba učinit vše pro utajení detailních informací o novém vozu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (39)
Avatar - .StenLi.
29. 9. 2017 10:13
Dyson sa vyhol stratovej faze Tesly
Vyzera ze Dyson si to naplanoval lepsie ako Musk. Identifikoval najvacsiu slabinu dnesnych EV a sikovne kupil startup spolocnost Sakti3 zaoberajucu sa vyvojom solid state baterii a bude skor vyrobca baterii a motorov a auto mu zmontuje nejaka skutocna automobilka a teda by nemal mat problemy s kvalitou spracovania a ergonomiou ako Tesla. :yes:
Avatar - .StenLi.
28. 9. 2017 18:05
Re: Snad nie druha Tesla
Takto to vyzera ked ti dojdu fakty pre tvoje vymyslene tvrdenia :-)
Avatar - .StenLi.
28. 9. 2017 18:04
Re: Snad nie druha Tesla
Skus si najprv precitat jeho vlastne slova a vyhlasenia skor ako zacnes sirit nezmysly a hovorit za neho :-) 23. Februara na sude pocas rozvodoveho konania uviedol "About four months ago, I ran out of cash". Tesla bola pred krachom a zachranili ju znami aj neznami investori ktori do nej naliali obrovske mnozstvo penazi. Tesla je StartUp ktory chcel nastartovat nieco co uz existovalo: masovu vyrobu EV ktoru zvladla lepsie ozajstna automobilka Nissan-Renault a preto su dnes jednotka na EV trhu. Ja hodnotim cely projekt a ten so zaratanim vsetkych investicii od zaciatku je v strate bliziacej sa k miliarde + vela nepriznanych a nezaznamenanych investicii a tato strata sa zvysuje kazdym dnom kedze Tesla predava kazde jedno auto so stratou $13 000. Takze moje tvrdenie ze Tesla je vysoko stratovy projekt je uplne korektne a zhorsuje sa to kazdym dnom. Pritom vyvoj EV je super jednoduchy oproti vyvoju jedineho spalovacieho motora hlavne ked nakupis baterie od subdodavatelov.. ale to je drahe a preto kym Tesla sama nezacne vyrabat next gen baterie, bude iba viac a viac stratova.
28. 9. 2017 17:57
Re: Snad nie druha Tesla
Ty si stratený prípad... :-!
28. 9. 2017 15:17
Re: Snad nie druha Tesla
vsechny svoje penize Musk do Tesly faaakt neinvestoval ;-) staci si projit cisla o tom kolik a za kolik postupne nakoupil akcii Tesly a kolik byla jeho pocatecni investice do Tesly kdys do ni vstupovaljako spolecnik, jedna se vpodstate jen o desitky milionu dolaru :-! precti si aspon nejdriv bud informace na wiky, nebo v lepsim pripade knisku kterou vydal, tam se dozvis vic a nebudes pak psat blbosti o tom co kde a jak :-)

ztratova je Tesla velice malo nato jaky ma obrat a jake ma vydaje na rozvoj spolecnosti, v tomto si zase staci precist kazdokvartalni hospodarskou zpravu ;-)