Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Brno postaví záchytné parkoviště, řidiče chce nalákat do MHD

redakce AUTO.CZ

Brno postaví záchytné parkoviště u Ústředního hřbitova, na kterém by řidiči nechávali auta a jeli dál do města hromadnou dopravou. Výstavba bude stát asi do 10 milionů korun a hotova má být v závěru letošního roku, řekl primátorův náměstek Richard Mrázek.

Podle Mrázka by systém nazvaný Park and Ride mohl sloužit tak, že by řidiči uhradili parkovné, a už nemuseli platit jízdné. Město tak chce snížit počet aut v centru, kde jsou ve špičce problémy s dopravou.

Radní schválili výběrové řízení na zhotovitele parkoviště. "Může se do něj přihlásit kdokoli. Výstavbu plánujeme na podzim," uvedl Mrázek. Zatím neřekl, kolik míst by mělo na parkovišti být. Bude ale v ploše, kde v současnosti nechávají odstavená auta návštěvníci hřbitova.

"Parkování není nyní nijak zpoplatněné. My se budeme snažit vymyslet způsob, jakým by to měli lidé jezdící na hřbitov na nějaký čas zdarma, ale aby zároveň nové parkoviště se závorami sloužilo pro odstavení vozidla řidičů, kteří pak využijí městskou hromadnou dopravu," informoval Mrázek.

Sám se přiklání k tomu, že by řidiči platili jen za parkovné, a za jízdu MHD už nikoli. "Jízdenku by měli obsaženou v ceně parkování. Bylo by to jednodušší, aby nemusel řidič řešit, zda má lístek, nebo nemá. Vyzkoušíme si, jak to všechno bude fungovat a jak budou řidiči na takové parkoviště reagovat," dodal Mrázek.

Pokud by se to osvědčilo, město zváží vybudování záchytných parkovišť i na dalších místech. "Monitorujeme dalších 12 lokalit, kde by mohlo parkoviště vzniknout a je tam vhodné napojení na MHD. Týká se to například ulice Hněvkovského nebo míst v Králově Poli," doplnil Mrázek.

redakce AUTO.CZ