Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bude takto vypadat nástupce Octavie?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (113)
Na základě věrohodné fotografie, kterou má naše redakce k dispozici jsme vytvořili velmi pravděpodobnou podobu nástupce Škody Octavia.

Ta by se na trhu měla objevit, dle oficiálních vyjádření zástupců automobilky Škoda Auto, až ve druhém čtvrtletí roku 2004, neboť se prý stávající Octavia stále velmi dobře prodává.

Celková délka nového vozu by měla zůstat v podstatě zachována. Změnu proporcí, které vidíte na naší počítačové kresbě, má na svědomí výrazně zvětšený rozvor náprav. Ze současných, nepříliš štědrých 2512 mm zřejmě povyroste rozvor o 98 mm na velmi zajímavých 2610 mm. Tato zásadní úprava by měla odstranit u současného modelu tolik kritizovaný nedostatek prostoru pro nohy na zadních sedadlech. Zvětšení rozvoru má na svědomí také zkrácení dlouhých převisů stávajícího modelu, což jistě přispěje k dalšímu zlepšení jízdních vlastností, které jsou však již u stávajícího modelu výborné.

Z Fabie převezme nová „Oktávka“ rovnou zadní hranu druhých bočních dveří (u zadního kola). Tento prvek působí velmi zajímavě. Konzervativnímu celku dodává dynamičtější vzhled, což není na škodu. Zadní svítilny opticky navazují na svůj vzor ve stávající Octávii. Částečně se tvarem podobají svítilnám nového Audi A4, možná však ještě více svítilnám sedanu Volvo S60, avšak prolis je mnohem decentnější. Velmi vydařeným dojmem působí dveře vylisované z jednoho kusu plechu, jejichž oblé přechody hran harmonicky doplňují celkově čisté linie karosérie. Velice zřetelná je návaznost tvaru bočních oken i skloněného B-sloupku, které se zdají téměř shodné se stávajícím modelem. V této partii také zaujmou zpětná zrcátka svým nízkým a dynamickým vzhledem.

Seriózní vzhled, je jistě z pohledu koncernové strategie významným krokem k naplnění záměru etablovat Škodovku jako základ konzervativní divize. Celkový vzhled zcela jasně nezapře původní model, což je potěšující. Trochu zklamání může přinést skutečnost, že se designérům nepodařilo podpořit sportovní šarm.

Máme před sebou obrázek, jenž může, ale také nemusí zachycovat podobu auta, které se u nás bude za pár let prohánět v tisících kusů. Berte to tedy jako podnět k diskusi, k rozborům a k zamyšlení. Bude tato podoba nového vozu konkurenceschopná i v roce 2004? Líbí se vám linie zadních dveří okolo blatníku ála Fabia a zadní svítilny jako u Audi A4/Volvo S60?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (113)