Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bufori Geneva se ukáže na autosalonu v Pekingu

Aleš Dragoun
Diskuze (13)
Firma Bufori přiveze na autosalon do čínské metropole čtyřdveřovou limuzínu v retro stylu. Jmenuje se trochu paradoxně Geneva.

Společnost Bufori vznikla v roce 1986 v australském Sydney, o osm let později se začala postupně stěhovat do Malajsie, konkrétně do Kuala Lumpuru. Od počátku své existence stavěla ručně patřičně drahé repliky, které připomínaly klasické vozy třicátých let a činí tak dosud.

Na autosalonu v Pekingu představí v čínské premiéře sedan Geneva. Konkrétní kus navrhla a postavila na žádost průmyslového magnáta Yeoha Tionga Laye, zakladatele YTL Corporation. Tento pán je také kromě jiného automobilovým nadšencem.

Název Geneva není tak nelogický, jak by se mohlo na první pohled zdát. Projekt byl totiž v podobě prvního prototypu prezentován už na jaře před dvěma lety, a to právě na výstavišti Palexpo jako první čtyřdveřový model značky. Proto dostal jméno po švýcarském městě na břehu velkého jezera místo původně plánovaného MkVI. Nový modrý exemplář na snímcích byl postaven ručně a jeho výroba trvala 6.000 hodin.

Co najdeme pod kapotou? Nic menšího než vidlicový osmiválec Chrysler Hemi objemu 6,1 l. Ten nabídne 316,5 kW (430 k) a je spojen se samočinným ústrojím. Limuzína v pro Bufori typickém retro designu sprintuje z nuly na stovku během 6 s a dokáže upalovat až 260 km/h. Podvozek je alespoň zčásti karbonový, jako stavební materiál na karoserii posloužil kevlar. Dveře se otevírají proti sobě (ty zadní elektricky), střední sloupek ale zůstal na svém místě.

Interiér nabídne vzadu královské místo pro nohy a špičkový luxus: světlou kůži, kvalitní dřevo včetně sklopných stolečků, kávovaru (!) a dvojice obrazovek v opěradlech předních sedadel. Na rozdíl od dva roky starého vozu vystaveného v Ženevě má volant na levé straně. Bude jej používat sám Yeoh Tiong Lay, dostane jej ke svým osmdesátým narozeninám. Je to velmi zajímavé, v Malajsii se totiž jezdí na opačné straně silnice než u nás, tedy vlevo.

Pekingská výstava je otevřena pro veřejnost od 25. dubna do 2. května. Od minulého měsíce funguje už první prodejna a servisní zázemí v šanghajské čtvrti Xintiandi. Vzniknou ještě další showroomy v Pekingu, Čcheng-tu a Šen-čenu.



Aleš Dragoun
Diskuze (13)
Související články Bufori
Avatar - Barrichello
11. 4. 2012 09:59
Re: Super kšeft pro chrysler
Tak v číně se dá prodat leccos, když tam má úspěch vykopávka Phaeton >:D
Avatar - gld
11. 4. 2012 09:37
Re: Super kšeft pro chrysler
No možno pridajú zo dva-tri ďalšie ;-)
Avatar - Barrichello
11. 4. 2012 09:30
Re: Super kšeft pro chrysler
Ta ono zřejmě nezůstane u jednoho kusu že....
11. 4. 2012 08:02
Paráda ...
Parádne auto! Vždy sa mi páčil retro vzhľad ...
Avatar - gld
10. 4. 2012 23:20
Re: Super kšeft pro chrysler
Jeden vyrobený kus, kšeft storočia len čo je pravda..