Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bugatti Chiron Sport Les Légendes du Ciel je specialitka pro 20 vyvolených. Za 75 milionů

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Bugatti zákazníkům nabídne novou limitovanou edici modelu Chiron Sport. Jmenuje se Les Légendes du Ciel a v plánu je pouhých 20 kusů.

Jestli ovládáte francouzštinu, tak už možná trochu tušíte, o čem tahle specialitka je. "Les Légendes du Ciel" lze do češtiny přeložit jako "legendy nebes", oslavuje tedy piloty a aviatiky.

Bugatti chce limitovanou edicí připomenout historické spojení značky s letectvím. To se týká v podstatě dvou oblastí. K létání, letounům a pilotům měl vřelý vztah už zakladatel firmy Ettore Bugatti, aviatika ho údajně dokonce inspirovala.

Společnost Bugatti také od roku 1915 vyráběla letecké motory a samotný Ettore v roce 1937 navrhl kompletní letadlo, které mělo přepisovat rychlostní rekordy. Tyhle plány však překazila druhá světová válka.

Druhé spojení se týká dobrodruhů spojených zejména v první polovině 20. století se značkou Bugatti. Několik slavných závodníků Bugatti totiž bylo současně piloty. Automobilka zmiňuje borce jako Albert Divo, Robert Benoist nebo Bartolomeo "Meo" Costantini. Legendární francouzský pilot Roland Garros zase vlastnil Bugatti Type 18.

Ale zpět do současnosti. Chiron Sport Les Légendes du Ciel se chlubí matně šedým lakem, který doplňuje bílý pruh a francouzská trikolora na prazích. Na různých místech se objevuje symbol letecké vrtule. Najdeme ho i různě v interiéru.

Kabina se jinak chlubí také světle hnědým koženým čalouněním, hliníkovými dekory a skicami letounu Nieuport 17 a vozu Bugatti Type 13.

Pohonné ústrojí je převzato z klasického Chironu Sport, za sedadly se tedy nachází známý přeplňovaný osmilitrový šestnáctiválec o výkonu 1.103 kW a točivém momentu 1.600 N.m.

Jak už jsme prozradili, Bugatti postaví jen 20 exemplářů limitované edice. Cena startuje na 75 milionech korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme