Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bugatti má největší titanové brzdové třmeny vyrobené 3D tiskem

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Bugatti si pro model Chiron připravilo novinku v podobě brzdových třmenů, přitahujících pozornost svými rozměry a především způsobem výroby a použitým materiálem.

Aditivní výroba, neboli 3D tisk, využívající pokládání souvislých vrstev materiálu je stále rozšířenější napříč obory. Stále častěji proniká také do automobilového světa, kde se lze setkat s nejrůznějšími komponenty nebo i téměř kompletními vozy, vyrobenými za pomoci 3D tisku.

Nejnovější příspěvek do kategorie takto vyrobených dílů představuje automobilka Bugatti, která odhalila brzdový třmen, který je výsledkem práce průmyslové 3D tiskárny a ve druhé polovině letošního roku má rozšířit nabídku prvků příplatkové výbavy pro model Chiron.

Brzdový třmen, na jehož vývoji spolupracovala automobilka Bugatti se společnosti Laser Zentrum Nord z Hamburku, je vyroben z 2213 vrstev titanového prášku.

Použitý materiál vyniká mimo jiné nízkou hmotností a díky tomu váží brzdový třmen jen 2,9 kg, což o 40 %, resp. 2,0 kg méně než u stejného komponentu z hliníkové slitiny. Vedle své nízké hmotnosti vyniká materiál, z nějž je brzdový třmen vyroben i schopností vydržet tlak až 125 kg na 1 mm plochy.

Výroba brzdového třmenu probíhá v 3D tiskárně, vybavené 400wattovým laserem a působící na použitý materiál teplotou až 700 stupňů Celsia. Proces výroby jednoho třmenu zabere 45 hodin a Bugatti zmiňuje, že jen leštění trvá kolem 11 hodin.

Brzdový třmen vedle použité materiálu a způsobu výroby rozhodně zaujme i svými rozměry, protože s délkou 41 cm, šířkou 21 cm a výškou 14 cm představuje největší brzdový třmen navržený a vyrobený pro osobní automobil.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - Dinar
24. 1. 2018 10:47
Re: Dar přítele Lasera
Při 700°C by mohl titanový díl tak maximálně vyžíhat. >:D
23. 1. 2018 20:56
Re: Dar přítele Lasera
Taky mě to hned napadlo. Titan má teplotu tání skoro 1700°C, fakt by mě zajímalo co by s ním jako mělo udělat těch bídných sedm set kterými se chlubí článek

Jako že si takového renoncu nevšiml pan redaktor ?
Avatar - Googlit
23. 1. 2018 20:54
Dar přítele Lasera
A nespletl se přítel Laser s tou teplotou? Skutečně stačí jen 700°C na to aby začal Titan tát? Aby to nakonec nebyl nějaký šizený Titan z Polska a neroztekl se za jízdy!
23. 1. 2018 20:26
Konečně.
Opět ve vleku Novinek >:D tam v 8:29. Nic víc. ;-\ Dobře, dnes jste to stihli alespoň v tomtéž dnu.