Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Black Bess: Pátá legenda

Jakub Kraus
Diskuze (18)
Bugatti představilo v předstihu před autosalonem v Pekingu pátý model z šestičlenné série legend.

Bugatti neustále snaží držet Veyron ve výrobě a v posledních měsících je to díky sérii Legend. Modelů postavených pro poctění žijících legend z historie této automobilky. Právě představený pátý model se však v tomto ohledu liší. Je poctou čtyřkolovému Bugatti, které se vyrábělo mezi lety 1912 a 1914 a to modelu Bugatti Type 18 Black Bess, se kterým sdílí jméno. Stejně jako v případě dřívějších legend i Black Bess bude vyroben jen v počtu 3 kusů.

Odlišný výběr legendy má své opodstatnění, jelikož Type 18 byl jedním z nejdůležitějších předválečných Bugatti, které mělo jasný náskok před svými konkurenty. Pod kapotou se totiž skrýval pětilitrový řadový čtyřválec o výkonu přes 100 koní. Ještě důležitější je možná působivá maximální rychlost 160 km/h. A nejdůležitější je asi skutečnost, že Type 18 Black Bess byl využíván zakladatelem automobilky Ettorem Bugattim a také v něm vyhrál závod do vrchu Mount Ventoux v roce 1912.

V případě Vitesse Black Bess je stejně jako jeho předchůdci vybaven osmilitrovým přeplňovaným šestnáctiválcem poskytujícím maximální výkon 1200 koní a točivý moment 1500 N.m. Díky tomu je zrychlení z klidu na 100 km/h dílem okamžiku délky 2,6 sekundy a dosahuje maximální rychlosti 408,84 km/h. Ale to je v případě Black Bess nedůležité. Speciálnost se skrývá v designu.

Celá karoserie z karbonu je lakována černou barvou stejně jako Type 18. Podobně jsou využity prvky ze zlata, ze kterých jsou některé opravdu pokryté čtyřiadvaceti karátovým zlatem. Největší pozlacenou částí je podkova masky. Zajímavě vypadající jsou i leskle černá kola s červeně lakovanými brzdiči.

Ještě zajímavější je Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Black Bess v interiéru. Většina panelů je pokryta kůží Havanna a některé jsou pokryté vlastnoručními kresbami, které jsou kresleny přímo na kůži a zobrazují originální Type 18 Black Bess a letoun Rolanda Garrose, Morane Saulnier Type H. Pro zajištění dlouhé kvality kreseb byl použit speciální inkoust a speciální impregnační proces.

Jakub Kraus
Diskuze (18)
Avatar - Hammunasakra
13. 4. 2014 21:55
Re: The best..
Jo to je možný že ty auta nejsou úplně zkompletovaný
Avatar - Hammunasakra
13. 4. 2014 21:54
Re: The best..
Jo to je možný že ty auta nejsou úplně zkompletovaný
Avatar - Hammunasakra
13. 4. 2014 21:53
Re: The best..
V tom případěty miliardy maj zřejmě v jednotlivejch už vyrobenejch dílech ;-)
13. 4. 2014 20:25
Re: The best..
Každý Veyron se dělá až na základě objednávky pro konkrétního zákazníka. Na sklad nejde vůbec nic.
Nedávno byl v TV o tom pěkný hodinový dokument.
13. 4. 2014 17:50
Re: The best..
Podle mne nemají celou zbývající produkci hotovou na skladě.