Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bývalý závodník vlastní nezvyklý pick-up. Vypadá, že jezdí pozpátku

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Bývalý americký závodník Davey Hamilton řídí auto, z něhož vám půjde hlava kolem. Klasický pick-up totiž během jízdy vypadá, že couvá.

Opravdu. Hamiltonův Ford F-1 z roku 1953 je vážně upravený tak, že když s ním řidič jede normálně směrem dopředu, vůz vzhledem k orientaci karoserie vyhlíží, že jede pozpátku.

Bývalý závodník nápad na stvoření téhle šílenosti v hlavě nosil už delší dobu, dlouho se mu ale nepovedlo sehnat pick-up s dostatečně velkým zadním oknem, které by bezpečně mohlo posloužit i jako čelní sklo.

Nakonec se mu však podařilo koupit starý Ford F-1. A pustil se do práce. Musel samozřejmě důkladně předělat kabinu tak, aby měl volant, pedály, budíky a všechno důležité na té správné straně - tedy před sebou.

Cílem přitom bylo, aby zvenku nebylo poznat, že je s pick-upem něco jinak. Teprve až zdánlivě opačný pohyb měl přihlížející překvapit.

O pohon se stará 5,7litrový osmiválec Chevrolet, který Hamilton umístil do korby a zakryl ošuntělou překližkou připomínající plech - opět proto, aby vůz vypadal normálně. Motor ale pochopitelně potřebuje dýchat, takže tvůrce do zadní části korby musel provrtat otvory přivádějící do motorového prostoru vzduch. Za dírami je také chladič.

Místo původního motoru pak obsadila palivová nádrž.

Hamilton tvrdí, že se jeho výtvor řídí překvapivě dobře. S pick-upem se zatím rozjel na 136 km/h, ale myslí si, že by to šlo ještě rychleji.

Pozoruhodné je, že neobvykle se pohybující pick-up ještě nezískal pozornost policistů. Samotný Hamilton by si to navíc přál, chtěl by vidět jejich reakci. Zvlášť když je jeho auto způsobilé pro provoz na běžných silnicích.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - SKAY
17. 7. 2020 09:01
Re: Výborné
Tak musí vykazat činnost na STK...hold deb.lní předpisy
Jinak dobrá blbost :-)
Avatar - Stejsn
17. 7. 2020 07:24
Výborné
"Vůz je způsobilý pro provoz na běžných komunikacích". V Evropě si dáte na auto nehomologovanou samolepku nebo o milimetr větší kola a už neprojdete technickou... :no: