Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Designér Renaultu vysvětlil, proč je vzhled Cybertrucku perfektní

Ondřej Mára
Diskuze (31)

Design elektrického pick-upu Tesla Cybertruck dokázal celkem jasně rozdělit názory veřejnosti. Jedni ho milují, druzí nenávidí. Jak se na něj ale dívá odborník?

Nemusejí vás zajímat pick-upy ani elektromobily, přesto je velice nepravděpodobné, že byste si nevytvořili vlastní názor na design Tesly Cybertruck. Neobvyklý stroj, který svým zjevem připomíná spíše vozy z postarších sci-fi filmů, se přitom může pochlubit jak širokou základnou zastánců, tak i odpůrců.

Jak se na něj ale tváří odborníci? Jedním z nejhodnotnějších názorů nedávno přispěl François Leboine, designový manažer oddělení konceptů značky Renault. Leboine totiž ve videorozhovoru  pro australská média uvedl, že je design Cybertrucku „prostě perfektní“, uvádí web CarAdvice. A svá slova Leboine podložil pádnými argumenty.

V rozhovoru totiž poznamenal, že designéři neznají lepší způsob získání slávy a renomé, než vytvořením velice jednoduchého, zjednodušeného designu, který se okamžitě stane kultovním. A právě to se mělo Cybertrucku dokonale vydařit.

Je to velice úsměvné, protože jako designové cvičení se Tesla Cybertruck dotýká protikladů,“ uvedl Leboine. „Na jedné straně je to perfektní designové cvičení, které je ikonické. Ikoničnost je samozřejmě pro designéra to nejlepší, protože se okamžitě stanete jasně rozpoznatelným. A není žádný lepší způsob jak se stát známým a rozpoznatelným, než vytvořit velice jednoduchý, zjednodušující design, což je samozřejmě okamžitě ikonické.

Leboine ale současně dodává, že by možná neměl odvahu udělat něco podobného. „V tomto designu je něco velmi brutálního, což mě nutí ptát se, jestli bych něco takového dokázal. Zda bych to dokázal přijmout a vydat se tímto velice silným a jednoduchým ikonickým designem, aniž bych se předtím sám zastavil.

A navíc je tu to množství materiálu, baterií, energie a hmotnosti, což mě odrazuje a je pro mě limitem, který je těžké pochopit. Ale hlavně proto, že jsem více evropský. Ale v otázce čistého stylu, stylistického cvičení, Cybertruck miluju,“ dodal Leboine.

Designér, v jehož portfoliu bychom objevili i podobně revoluční elektrický Renault Twizy, navíc v rozhovoru přiznal, že by rád navrhl i pick-up. Kvůli relativně nízké poptávce na evropském trhu je ale něco podobného značně nepravděpodobné. Renault už navíc díky Nissanu v nabídce jeden pick-up má.

Jak ovšem sám dodává: „Designéři chtějí vždy nakreslit něco, co ještě nekreslili. Vždy sní o práci na projektech, které nevidí každý den. Rád bych nakreslil pick-up, samozřejmě, ale nejsem si jist, jestli je to momentálně ve velkých plánech Renaultu.

Ondřej Mára
Diskuze (31)

Doporučujeme

5. 6. 2020 10:34
Re: Musk
Rozumím. Pracoval jsem jako zaměstnanec (i v zahraničí) i jsem podnikal. Byl to můj první šéf v letech 1993 až 1999, pak jsem měl řádku dalších. Můj pocit z fungování vysokého školství je naprosto tristní, ale nějak mě nenapadá žádná konkrétní osoba, která by zato mohla.
5. 6. 2020 10:25
Re: Musk
diky za odkaz
tvuj sef asi neni premier, kterej zavadi StBacke smirovaci metody do bezneho zivota jako soucasnej vrchni StBak bures, kterej se navic spojil s dalsim komunistickym StBakem falmerem...
ja zas delam ve vlastni soukromy firme, a taky vidim, na co jdou penize na vyvoj a novy zarizeni a vysledek musi bejt videt, i kdyz ne vse dopadne. kazdopadne z rozpoctu ani koruna a to ani odpocty
5. 6. 2020 10:11
Re: Musk
Můj bývalý šéf byl taky z PZO (podnik zahraničního obchodu), tím pádem uměl anglicky a byl schopen hned po roce 1989 vést pobočku nadnárodní firmy (americkou farmaceutickou) a nikdy nějak neřešil, že byl v seznamech spolupracovníků STB. Je to strašně fajn chlap a pro mě pořád vzor toho, jak se má business dělat. Babiš je mi jedno, toho neznám a znát nepotřebuju.
Těch 100 miliard je odsud: https://vedavyzkum.cz/…y-vloni-rekordni .
Teď zrovna funguju na vysoké škole a vidím na co se tyhle peníze používají ...
5. 6. 2020 09:59
Re: Musk
nevim jak jsi prisel na 100mld, kazdopadne vyzkum, vyvoj a nasazovani novych technologii neco stoji.
jo StBak babis byl u te "hodne" StB, on neudaval, on jen hlasil s kym se styka, to je podle nej prece normalni, aspon takhle nejak to tvrdi.
5. 6. 2020 09:16
Re: Musk
Co za těch 100 miliard korun, které se dávají ročně do výzkumu v ČR se vyzkoumalo? Příslušník STB byl policista v civilu za minulého režimu, asi myslíš prémiéra, ale ten nebyl policajt, ale spolupracovník, což byli všichni ekonomové se specializací zahraniční obchod. Kdo jezdil něco prodávat nebo nakupovat do kapitalistické ciziny, byl automaticky vytěžován policajtama. Dotace z EU se vycházely na super blbosti a provize končily v bezedných kapsách lepších lidí, kterých je u nás hafooo.