Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Caterham Roadsport 125 Monaco: S britskou klasikou do monackých uliček

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Caterham se edicí Roadsport 125 Monaco rozhodl vzdát hold místu motoristickému sportu zaslíbenému: úzkým uličkám malého knížectví na Azurovém pobřeží.

Roadsport 125 Monaco je pochopitelně další variací na nesmrtelný Lotus Seven. Puristický sporťák z pera Colina Chapmana vznikl již v roce 1957 a Caterham je jedinou společností, která od zakladatele Lotusu získala v roce 1973 licenci. Ostatní vozy jiných značek jsou více či méně zdařilými napodobeninami, český Kaipan nevyjímaje.

Muší váha, místo pro dva, minimum komfortu, štědré využití hliníku na karoserii a výborné jízdní vlastnosti: recept je stále stejný a drží se jej i limitovaná edice Roadsport 125 Monaco. Přední část je lakována tentokrát černou barvou, stejně jako blatníky. Červený a bílý pruh pak symbolizují vlajku Monackého knížectví. Interiér nabízí kožená sedadla s červeným obšitím. Tuto kombinaci nalezneme například na ruletě v monackém kasinu...

Roadsport 125 Monaco není přemotorovanou bestií, která vyžaduje excelentní řidičské schopnosti, ale ctí prapůvodní filozofii a kořeny klasické sedmičky. Srdcem vozu je totiž motor Ford s objemem 1,6 l, u něhož výrobce udává pouze poměr výkonu a hmotnosti 227 k/t. Číslovku 125 ale není tak těžké rozšifrovat: agregát poskytuje 92 kW (125 k). Rychlým přepočtem pak zjistíme, že auto váží 550 kg.

Jízdní zážitky jsou tedy zaručeny, maximální rychlost 180 km/h k nim plně dostačuje, zrychlení z 0 na britských 60 mph (tedy 96 km/h) pod 6 s hovoří za vše, pomůže k němu i pětistupňová převodovka. Samozřejmě manuální, jak jinak.

Série prvních dvaceti vozů bude k mání za 19.995 liber (asi 601.300 Kč), ostatní budou za 20.995 liber (zhruba 631.400 Kč). Sportovní jízdě na běžných silnicích se může dvoučlenná posádka věnovat i v dešti, tato verze nepostrádá čelní sklo a plátěnou střechu. Komu by to nestačilo, může zvolit širší a snížený podvozek SV. Pokud případnému zájemci přijde černočervená kombinace interiéru příliš ďábelská, má na výběr i decentnější celočerné provedení.

O zákazníky určitě nebudou mít v Dartfordu v hrabství Kent nouzi. Vždyť některé starší limitované série se v současnosti prodávají dráž, než kolik stály nové!

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - Andromeda
11. 9. 2010 11:04
Re: caterham
Jooo :yes: ,tohle je o čisté radosti!Ihned mi vyskočí:"Časy jsou zlé, Kamile... " >:-[]
Avatar - PicoBello
10. 9. 2010 09:17
caterham
caterham by som raz chcel vlastnit ako auto na blbnutie po vikendoch. uaaa.