Celoroční pneu pod drobnohledem – jak obstály v testu u mistryně ČR v rallye?

Komerční prezentace

O celoročních pneumatikách často slyšíme, že jsou špatný kompromis mezi letní a zimní pneumatikou. Je to ale opravdu tak? To se rozhodla ve spolupráci s e-shopem Pneumatiky.cz zjistit mistryně rallye České republiky Sandra Pokorná. A rozhodně celoročky nešetřila.

Testování celoroček v dešti a na okruhu

Zájem o celoroční pneumatiky vzrostl za 5 let o 151 %. Zatímco v roce 2016 nakoupilo podle dat e-shopu Pneumatiky.cz celoroční pneumatiky pouze 2,6 % řidičů, v roce 2021 se jejich podíl zvýšil na 6,8 %. Důvěra v celoroční pneumatiky tedy každým rokem stoupá. Je ale oprávněná? To bylo úkolem testu celoročních pneumatik na brněnském polygonu. Cílem bylo zjistit, jak si povedou v krizových situacích, jako je brzdění ve vysoké rychlosti, aquaplaning, prudké zatáčky a smyk. E-shop Pneumatiky proto připravil pro Sandru na celoročních pneumatikách několik překvapení.

Mezi ně patřila kontrola ovladatelnosti, která zjišťovala, jestli se auto při vyšší rychlosti zvládne vyhnout osobě, která vkročí do silnice. Další disciplínou byla ochrana proti aquaplaningu, kde Sandra projížděla po vozovce pokryté souvislou vrstvou vody. A na závěr nechyběl ani test brzdné dráhy.

VERDIKT: Na rodinné auto bych celoročky bez obav obula

Závěr z testování může některé řidiče překvapit. Celoroční pneumatiky si totiž v testu vedly mnohem lépe, než Sandra očekávala. „Přiznávám, že na mě celoroční pneumatiky udělaly dojem při testování krizových situací. Na rodinné auto bych je bez obav obula,” popisuje mistryně rallye dojmy z testování. Celoroční pneumatiky podle ní za poslední roky urazily velký kus cesty. Řidičům, kteří jezdí převážně po opravených silnicích do 25 tisíc kilometrů ročně, by je určitě doporučila. Skvělý dojem na ni udělala především pneumatika Goodyear Vector 4Seasons Gen-3, která při testování skvěle držela i při aquaplaningu a prudkém brzdění.

Celoroční pneumatiky jsou stále kompromis, ale ne špatný

Obecně tedy pořád platí, že sezónní pneumatiky jsou konkrétním podmínkám o něco lépe přizpůsobeny než ty celoroční. Rozdílů mezi letní a zimní pneumatikou je a bude celá řada. Letní pneumatiky mají díky menšímu prořezání výhodu na suchu a zimní pneumatiky zase díky výraznějším lamelám lépe zabírají na sněhu. Vliv má také směs přímo upravená na léto či zimu. Rozdíly však nejsou velké. Běžný řidič zpravidla při jízdě nepozná rozdíl.

Jsou tedy celoroční pneumatiky opravdu jen špatný kompromis? „Netvrdím, že se celoroční pneumatiky vyrovnají těm sezónním. Sezónní pneumatiky jsou naplno přizpůsobeny podmínkám v létě či zimě. I tak jsou ale kvalitní celoročky slušný kompromis,” vysvětluje závodnice.

Komerční prezentace
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly