Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ceny nabízených ojetin v únoru stouply o 14.000 na 150.000 Kč

ČTK
Diskuze (2)

V růstu cen by se mohlo začít již projevovat zdražování nových aut kvůli emisním limitům.

Počet inzerovaných aut stoupl o 5000 na 112.160 vozů. Vyplývá to z aktuálního monitoringu skupiny AAA Auto.

Cenový medián jednoho z nejprodávanějších vozů Škoda Rapid se podle těchto údajů proti roku 2019 zvedl o 17.950 korun. Pro toto srovnání byla brána vozidla ve stáří do jednoho roku a s průměrným nájezdem okolo 15.000 kilometrů. Stejný trend zaznamenala i další Škodovka. Cenový střed Fabie se oproti loňskému roku zvedl o 11.100 korun.

"V druhé polovině letošního roku očekáváme, že se zdražení dotkne zejména zánovních ojetin, které mají nejblíže trhu s novými auty. Podle našich odhadů se může jednat o deset až 15 procent, což je přibližně polovina emisní pokuty, kterou bude automobilka za Fabii platit za nově vyprodukovaný vůz," uvedl provozní ředitel AURES Holdings, která AAA provozuje, Petr Vaněček. Ceny starších ojetin podle Vaněčka porostou také, ale ne v takové míře. "Starší ojetiny, dejme tomu pětileté, si cenovou úroveň dlouhodobě drží a výkyvy na primárním trhu je neovlivňují tolik jako zánovní vozy," dodal.

Stáří aut nabízených v autobazarech a inzerci se pohybovalo kolem 9,4 roku. V únoru se lehce zvedl nejčastější průměrný nájezd, který oproti předchozímu měsíci narostl o 5000 kilometrů na 150.657 km. Mezi inzerovanými automobily se vůbec nejčastěji objevovala Škoda Octavia, hned po ní Škoda Fabia a následně Volkswagen Passat. Na čtvrté příčce žebříčku jej těsně následoval Volkswagen Golf. Škoda Rapid obsadila osmou příčku.

Cena nových vozů se podle analýzy EY v posledním loňském čtvrtletí proti předchozímu období zvýšila o téměř čtyři procenta. Celkově zdražilo 58 procent nabízených modelů. Nejvíce zvýšil cenu Ford u nové generace modelu Kuga, naopak jednou ze značek, která ceny nezvyšovala, je japonská Toyota.

ČTK
Diskuze (2)

Doporučujeme

9. 4. 2020 15:26
JosefServit
Chyba, které odborník nevěří! Takovou obludnou chybu využijí prodejci s

výhledem do konce roku?
7. 3. 2020 11:11
Hlavně neplašit
Hlavně neplašit, to zdražení není zas tak závratné aby se nedalo vykompenzovat například slevou od autobazaru. Mám už druhé auto ze třech A a vždy se dala domluvit nějaká slevička, nebo třeba sada pneu jako dárek. Až bude zdražení razantně vyšší, tak bude důvod plašit, teď si myslím, že je to naprosto v pořádku.