Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ceny paliv v ČR: Zlevní litr benzinu na 25 korun?

Aleš Dragoun
Diskuze (58)
I když koruna vůči stabilním světovým měnám v současnosti oslabuje, díky stále levnější ropě platíme u čerpacích stanic méně a méně. A jak se zdá, radosti nám tankování přinese naopak ještě více.

Ropa na světových trzích zlevňovala prudce už loni, oproti stavu před rokem skoro o 60 %! U nás začaly ceny klesat z průměrných 36,80 Kč za benzin a 36,30 Kč za naftu až v polovině října 2014. V prosinci spadla částka za litr naturalu na některých čerpacích stanicích pod třicet korun za litr, byl tak nejlevnější za poslední čtyři roky.

Podle CCS činil průměr obou paliv za celý měsíc 33,57 Kč, ale statisticky je vyšší vždy, protože se do tohoto čísla počítají všechny pumpy. O tři týdny později, na začátku ledna už stál litr benzinu s nejběžnějším oktanovým číslem i 28 Kč. A platíme stále méně...

CCS dále uvádí, že natural za poslední měsíc zlevnil z 33,70 na 30,69 Kč, nafta pak z 33,64 na rovných 31 korun. Podle jednoho ze šéfů sítě levných pump Tank Ono spadne cena litru benzinu do měsíce na 25 korun. Už dnes má tato společnost vůbec nejlevnější benzin v ČR, prolomila sedmadvacetikorunovou hranici. U jihočeské Kbelnice aktuálně zaplatíte jen 26,50 Kč za litr. Nafta pak spadla u několika stanic (i Slovnaftu, Pap Oilu a malých soukromníků) v různých krajích na 26,90 Kč/l.

„Myslím, že do měsíce dvou může být cena na 25 korunách,“, řekl podle serveru iDNES.cz spolumajitel Tank Ono Jiří Ondra. Dalšímu zlevňování v tuto chvíli brání podle něj slábnoucí česká měna. „Navíc české rafinerie drží podle mého názoru zbytečně vysoké ceny a mohly by zlevnit více. Možná to je tím, že ještě využívají zásoby dražší ropy a také mají nižší konkurenci. Když se sem více vozily pohonné hmoty z okolních zemí, měly nižší marži,“ dodal ještě.

Marže stále představují problém, u domácích rafinerií i čerpacích stanic jsou pořád slušné. Ale kromě státu samozřejmě chtějí vydělávat i ostatní. Už sice nedosahují 3,70 Kč z jednoho litru jako ještě v nedávné minulosti, jsou zhruba o korunu nižší. Ale i tak je to dost. Analytik Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum tvrdí: „Nadprůměrné marže registrujeme už několik měsíců a je možné, že na vyšší úrovni zůstanou ještě delší dobu.“

V odhadu dalšího pádu cen na totemech benzinek byl už Tomčiak na rozdíl od Ondry trochu méně optimistický: „Tank Ono má k úrovni 25 korun za litr relativně blízko. Aby mohli takovou cenu nastavit, ropa by musela klesnou ještě tak o deset až patnáct dolarů.“ Aktuálně se barel ropy prodává za méně než 48 dolarů

Pohonné hmoty byly vždy dražší na dálnicích a hlavních tazích a je tomu tak i v současnosti, ale diference v polovině ledna už představují opravdový extrém. Pokud pojedete po D1, natankujete i o deset korun dráže než v případě zmíněných nejlevnějších pump, což je třeba v případě padesátilitrové nádrže Octavie třetí generace rozdíl pěti stovek korun. Vyplatí se tak brát palivo mimo ně.

I značkové stanice v menších městech umí být dnes cenově dole, i když se od těch superlevných samozřejmě liší, zhruba o 2,50 Kč/l. Dočkáme se ještě pádu na úroveň roku 2009? Uvidíme!

Aleš Dragoun
Diskuze (58)
Avatar - KubikCv
21. 1. 2015 11:06
Re: Konkurencia
s benzínem to taky není tak slavný. Mám kamaráda v říši a ten jezdí hlavně pro ty cíga...jelikož u nich dá za PallMall asi 135 Kč. Dřív se říkalo,že sem jezdí i pro nealko,že je u nich drahý...jenže u nich stojí obyč 1.5l limo slazená pouze cukrem bez sladidel 10 Kč. Tady do sebe zdravý lidi cpou hektolitry limonád za 5 Kč nacpanejch sladidlem
Avatar - KubikCv
21. 1. 2015 11:04
Re: Konkurencia
říši mám za zadkem a mám to blíž jak do krajskýho města. Jezdím tam spíš do akváče..je tam pohoda a levno. Před svátkama a po Novým roce mi stačilo projít jen jeden větší obchoďák v centru Chemnitz a valil jsem bulvy. Ve výprodeji jsem natrefil na Levi´s ky za 5kilo a celkem levný boty. Ale zarazily mě rozdíly v cenách elektroniky u MediaMarkt...kamarád měl na LCD úsporu 3500,- (oproti dovozu,neřešíme clo apod a s reklamací taky není problém). Běžnej kompakt od Canonu na Alze 6900,- tam i s blbým kurzem 6100,- , když seženu levně eura,tak se dostanu i pod 5tisíc a to je sakra znát pár kilometrů od ČR. A hlavně tam člověk vleze do elektra....skoro veškerý zboží si může v klidu vyzkoušet a prohlídnout,ne jako v u nás,kdy držím v ruce telefon a koukám na nejnižší cenu na netu a za mnou už nenápadně pokukuje prodavač....
Avatar - Guttalax
20. 1. 2015 19:49
Re: Jihomoravský kraj
Brno-Popovice Tank Ono 26.90,- DNES ;-)[odkaz]
Avatar - dr.biker
20. 1. 2015 19:03
Jihomoravský kraj
Na Brněnsku si o ceně 26,90 Kč můžeme nechat jen zdát, dnes jsem tankoval ve Vyškově za 31,70 Kč. V Brně je cena 31,90 Kč, někde i víc. Řeč je o značkových benzinových pumpách, u neznačkových benzinek netankuji.
Jinak neznačkové pumpy na Hodonínsku prodávají litr benzinu těsně pod 30 Kč.
20. 1. 2015 16:13
Re: moje zkusenost
Samozřejmě, že obě paliva musí splnit stejnou normu. Ale tato norma jaksi klade rozdílné jakostní požadavky na benzin Normal, Super a Super Plus.

Ano, i N95 může být tak aditivovaný, aby splnil normu N98, ale proč by to dodavatelé dělali, když ovykle nabízejí celou "řadu"? I třeba velký test benzínů z loňského roku ukázal, že z 15 vzorků takový nebyl ani jediný. A naopak ukázal, dkonce ve dvou případech, že konkrétně VIF z měřitelných parametrů velmi zlepšuje mazivost benzínu.

O kvalitnějším palivu klidně mluv, ale já jsem upozornil na to, že je prostě rozdíl v kvalitě, pokud se pohybuješ v rámci jedné jakostní třídy dle normy (oktanové hladiny nebo jakkoliv jinak nazýváno) než když porovnáváš paliva dvou různých tříd, které se liší už předepsanými požadavky dle normy, a tudíž je tam jaksi logické a mnohem pravděpodobnější, že se budou lišit zásadně.