Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet a jeho 28 důvodů, proč je Camaro Z/28 neporazitelné

Aleš Jungmann
Diskuze (55)
Nejostřejší Camaro je opravdu nekompromisní náčiní, před kterým se třese každý okruh. Víte proč?

Chevrolet vytvořil zajímavý seznam, který má od obvyklých marketingově orientovaných výčtů kvalit jednu podstatnou vlastnost: je opravdu zajímavý.

Na jaře loňského roku Camaro prošlo faceliftem, v jehož rámci byla nabídka verzí obohacena o variantu Z/28, což je dosud na okruhy nejvíce orientovaný produkční vůz tohoto jména, jaký kdy Chevrolet postavil. Ostatně, svůj potenciál už stačil předvést na Severní smyčce Nürburgringu, kde časem 7:37,47 zanechal velmi dobrý dojem a pokořil jím třeba Ferrari 430 Scuderia, Mercedes SLS AMG nebo Porsche 911 Turbo 997.

Pod kapotou verze Z/28 se ukrývá atmosférický sedmilitrový V8 z Corvette Z06, naladěný na výkon 373 kW a točivý moment 637 N.m. Výkon je tedy dostatečný, kromě toho se inženýři zaměřili také na trakci vozu, co nejlepší brzdné vlastnosti a snížení hmotnosti. Zde je oněch slibovaných 28 bodů:

1. Zadní spojler s vertikální ploškou "wickerbill" na odtokové hraně zlepšuje přítlak oproti klasickému křídlu o 7 desetin celkového součinitele vztlaku.

2. Přední maska byla oproti Camaru SS upravena, část vstupů vzduchu dostalo záslepku. To nejen zlepšilo aerodynamiku, ale např. díky absenci mlhových světel došlo k úspoře hmotnosti.

3. Na přední nápravu díky novému splitteru působí přítlak 113 kg a svou roli hraje i "aero closeout panel", jenž dovoluje vzduchu proudit pod přední kapotu, odkud je směrován na čelní sklo.

4. Díky karbonovému výdechu v kapotě může horký vzduch lépe proudit ven z motorového prostoru, což pomáhá při chlazení osmiválce.

5. Aerodynamiku zlepšují také nástavce prahů, optimalizované blatníky...

6. ...a také deflektory před předními koly, které (podobně jako třeba u Mercedesu CLA) pomáhají usměrňovat proudění vzduchu pod vozidlem a zabraňují nežádoucím vírům.

7. Podobný úkol, tedy lepší chlazení, má také zakrytování podvozku, které navíc pomáhá zvyšovat přítlak (resp. zmenšovat vztlak).

8. Díky tenčím bočním sklům, jejichž tloušťka se zmenšila z 3,5 na 3,2 mm, bylo ušetřeno 400 gramů.

9. Lehká zadní sedadla uspořila díky menšímu množství pěny a pozměněnému designu 4,7 kilogramů.

10. Ještě mnohem markantnější rozdíl v hmotnosti, 13,2 kilogramu, je u kol a pneumatik. Přesně tolik se totiž podařilo ušetřit oproti modelu Camaro SS.

11. Keramické brzdy jsou o 9,6 kilogramu lehčí, než kdyby byl podobně dimenzovaný systém osazen ocelovými kotouči.

12. Žádná klimatizace rovná se 12,9 kilogramů dolů.

13. Motor LS7 se suchou skříní má kovanou klikovou hřídel, titanové ojnice a sací ventily, což snižuje celkovou hmotnost.

14. Camaro Z/28 má velmi průchodné sání, dovolující motoru ve vysokých otáčkách nerušeně dýchat.

15. Palivový systém je připraven na okruhové radovánky, ani při velkém bočním přetížení nehrozí přerušení dodávky životodárné tekutiny.

16. Výfukový systém má dva režimy: při akceleraci spalinám klade jen minimální odpor (což mimo jiné přinese i krásně zemitý zvuk), zatímco při klidném tempu se utiší, aby zbytečně nerušil okolí ani posádku.

17. Šestistupňový manuál Tremec TR6060 má krátké dráhy, řadička se v kulise prý pohybuje velmi lehce a hlavně by tato skříň měla odolat i trochu drsnějšímu sportovnímu zacházení.

18. Už tak krátké dráhy navíc zmenšuje zkrácené řazení, které by mělo pomoci i v lepším pocitu při změně jednotlivých rychlostí.

19. Rozpěrná tyč předních tlumičů, stejná jakou má Camaro SS 1LE, zvyšuje tuhost karoserie a také stabilitu geometrie přední nápravy, čímž zlepšuje jízdní vlastnosti.

20. Zadní náprava je osazena diferenciálem se zvýšenou svorností.

21. Zadní diferenciál je navíc vybaven chladičem s integrálním tepelným výměníkem.

22. Vylepšené přední zavěšení s upraveným spodním ramenem a tužším uložením je celkově o 50 procent tužší než u modelu Camaro SS.

23. Podobně je tomu i vzadu, zde je uložení horního ramena a spodního podélného ramena multilinku tužší o 400, resp. 25 procent.

24. Pružiny jsou také tužší a to o 85 procent vpředu a 65 procent vzadu. Průměr stabilizátorů byl zmenšen.

25. Adaptivní tlumiče DSSV (Dynamic Suspensions Spool Valve) jsou vůbec poprvé nasazeny ve velkosériovém produkčním autě. Jejich výhodou by měly být velmi dobré „sportovní“ vlastnosti bez nepříjemného přenášení vibrací a kopírování sebemenších nerovností silnice při běžné jízdě.

26. Takzvaný „Performance Traction Management“ v sobě zahrnuje volitelné nastavení podvozku, růžné režimy stabilizačního systému či nastavení „Active Handling Systému“.

27. Devatenáctipalcová kola vpředu jsou tím nejširším, co jde dnes na trhu u srovnatelných vozů pořídit. Pneumatiky Pirelli PZero Trofeo R mají rozměr 305/30, ráfek má velikost 19x11.

28. Karbon-keramické kotouče o průměru 394 mm vpředu a 390 mm vzadu jsou schopny zastavit vůz z 97 km/h na vzdálenosti menší než 36,6 metru.

Aleš Jungmann
Diskuze (55)
21. 2. 2014 20:15
Re: Wrouuum!
V tom případě by ale měli začít stavět nové továrny. Protože těžko můžou chtít prodat něco, co nezvládnou vyrobit. Porsche minulý rok dodalo přes 160 tisíc aut. Na 250 tisíc by je mohl vystřelit Macan. V plánu je myslím celkem 7 modelů, takže to číslo určitě půjde ještě nahoru.
21. 2. 2014 19:48
Re: Wrouuum!
I Mezgery odcházely. Někdo měl štěstí, někdo smůlu, někdo potřeboval ruce urazit. Znám člověka, který na 997.1 GT3 měnil před 10 tisíci km (bráno auta, ne motoru) motor dvakrát. Vím o dalším, který měl Turbo 997.1 a také měnil vícekrát motor (vše v záruce). Problémům se nevyhla ani 997.2. Jeden z vážnějších problémů je náhlý a rychlý únik chladící kapaliny, kde hrozí, že ti pokropí kola, v důsledku čehož ztratíš kontrolu nad autem - to trápí, pokud vím, 996 i 997. Pro mne to zatím tedy není nic nového. Uvidím, jestli se s problémem setkám osobně. Nedokáži posoudit, jestli 991 umírají častěji než 997.
21. 2. 2014 19:37
Re: Wrouuum!
Tohle by asi nikdo nepředpokládal. Také nechávám auta dlouho stát a kdybych možnost nabíjet neměl, asi by to bylo problematické. Odpojení baterie znamená většinou nějaké nastavování, startování přes kabely není zrovna rychlé (stejně bych buď baterii vyměnil, nebo nabil - takový už prostě jsem). Nemluvě o tom, že můžeš mít problém se do auta dostat (i na to je v manuálu návod). V tomhle směru tedy věřím v prevenci, zabere to asi deset vteřin a mám klid. Nedělám to snad, protože bych se bál o roztavení nějakého kabelu, jen chci mít baterii nabitou, až se rozhodnu vyjet. Pokud si dobře pamatuji, v manuálu je napsané, jak často máš auto nabíjet, pokud nejezdí (něco jako alespoň každých 4, nebo 6 týdnů).
Avatar - Hammunasakra
21. 2. 2014 10:28
Re: Wrouuum!
Však už vyhlásili kompletní svolávačku :no:
20. 2. 2014 19:59
Re: Wrouuum!
Proč, proč.... . No protože
a) je laxní, jak jsem psal
b) když nebyla pauza moc velká, tak i občas nastartoval
c) v jeho hromadných garážích není možnost připojení na proud
d) použít vypínač nebo odpojení akumulátoru a tím se i zbavit zabezpečení auta znamená v Itálii auto už nikdy nevidět i když je v garáži
e) to hlavně ani náhodou nepředpokládal.

A já se přiznám, že bych před touto zkušeností takové drama také neočekával. A to s auty intenzivně žiji celý svůj velmi dlouhý život.

Teď už je chytrej taky, dává si větší pozor a problém řeší, ale nejprve musel dostat pořádně mastné "školení".