Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet dnes slaví 100 let existence

Aleš Jungmann
Diskuze (13)
Americká automobilka Chevrolet slaví, právě dnes se totiž její věk zakulatil na rovných sto let!

Pro někoho obyčejný sychravý čtvrtek, pro tisíce a tisíce fandů a zaměstnanců Chevroletu po celém světě velký svátek.

Třetího listopadu roku 1911 založil závodník a konstruktér Louis Chevrolet společně s Williamem Crapo Durantem (ten dříve stál i u zrodu dnes mamutího koncernu General Motors) společnost Chevrolet Motor Car Company. Dalšími investory společnosti byli William Little a Edwin R. Campbell, o rok později se přidal Kanaďan Robert Samuel McLaughlin.

Louis Chevrolet se narodil ve švýcarském La Chaux-de-Fonds v roce 1878 jako druhé dítě ze sedmi. Pod dohledem svého otce, hodináře, si začal vytvářet kladný vztah k technice nekonečným rozebíráním a skládáním rozličných mechanismů. Časem však objevil i svou další lásku; rychlost. Stavěl a zdokonaloval závodní bicykly, na kterých sám úspěšně závodil.

Od roku 1895 pracoval jako mechanik a o pět let později odešel hledat se svýma šikovnýma rukama štěstí do Kanady. V roce 1901 se Louis přestěhoval do New Yorku a získal místo jako mechanik a designér u francouzské automobilové společnosti De Dion-Bouton. Začal s vozy i závodit.

V roce 1905 vyhrál, jako jezdec Fiatu, svůj první velký závod a překonal světový rychlostní rekord (1 míli ujel za 52,8 s). V témže roce načal 15letou šňůru vítězství, která z něj udělala hvězdu mezinárodní velikosti. A tak se ostatně seznámil i s W. L. Durantem.

Se závody Louis Chevrolet nepřestal ani po založení společnosti, ba co více, začal se orientovat na vývoj a výrobu čistě závodních speciálů. V roce 1916 založil se svými dvěma bratry společnost Frontenac Motor Corporation. Louis Chevrolet dosáhl i velmi pěkného úspěchu na pětisetmílovém závodě v Indianapolis, kde ze čtyř startů dokázal jednou skončit na sedmém místě.

Po problémech na burze v roce 1929 přišel Louis o veškerý majetek a vrátil se jako prostý dělník k pásu v automobilce, které dal kdysi jméno. Louis Chevrolet zemřel v roce 1941 v Detroitu a je pochován na hřbitově Holy Cross and Saint Joseph v Indianapolis.

Aleš Jungmann
Diskuze (13)
Avatar - DaewooMaster
7. 11. 2011 16:17
Re: Není Chevrolet jako Chevrolet
JaM1977 to popsal celkem přesně, ale jinak si pabavil. Bez Daewaa by v Evropě žádný Chevrolet nebyl, zkus se s tím srovat. Je humorné si představit, jak evropští důchodci a rodiny s dětmi houfně nakupují Camara a Suburbany. :-)
Avatar - euro89
5. 11. 2011 10:55
Re: Není Chevrolet jako Chevrolet
Co třeba VW K70, které bylo vyvinuté jako NSU, ale než se stihlo dostat na trh, tak bylo NSU pohlceno lidovozem a značka zanikla.
4. 11. 2011 08:17
Re: Není Chevrolet jako Chevrolet
:yes: (tobě za info i Chevroletu za auta nové generace)
4. 11. 2011 00:10
Re: Není Chevrolet jako Chevrolet
Díky za info, jsem tedy poučen :yes:
Avatar - Hammunasakra
3. 11. 2011 21:57
Re: Vše nejlepší!
SOUHLASím :yes: :-) :yes: ;-)