Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet New Sail: Nový hatchback a sedan pro čínský trh

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Již v lednu letošního roku uvolnila Společnost Shanghai GM první informace a fotografie k novému sedanu Chevrolet New Sail, který nyní doplňuje o nový hatchback. Premiéra obou modelů se odehrává na Auto China 2010.

Na vývoji sedanu i hatchbacku New Sail spolupracovaly firmy Shanghai GM a Pan Asia Technical Automotive Center (Patac). Obě jsou společnými podniky General Motors a čínské SAIC. Testovací exempláře najely zhruba 2 miliony kilometrů v extrémních povětrnostních podmínkách.

Pro obě karosářské verze Chevroletu New Sail jsou k dispozici dva motory. Prvním je zážehový agregát S-TEC II o objemu 1,2 litru se 64 kW (87 k), druhý 1,4 litrový poskytuje 76 kW (103 k). Oba disponují variabilní geometrií sání (VGIS) a splňují čínské emisní normy Phase IV, které jsou prakticky totožné se standardem Euro 4.

Průměrná spotřeba paliva u slabšího motoru činí 5,7 l/100 km, výkonnější pohonná jednotka je o dvě deci žíznivější. Automobilka udává také hodnoty zrychlení z 0 na 100 km/h, ty činí u motoru 1,2 l 12,9 s, u 1,4litrového 11,9 s. Tyto hodnoty se vztahují k sedanu a v případě hatchbacku automobilka prozatím bližší informace neuvádí.

Sedan i Hatchback budou k dispozici s novou robotizovanou pětistupňovou převodovkou EMT, která má nabízet komfort automatické převodovky. Zároveň má být levnější na údržbu a New Sail s ní má dosahovat o 15 procent nižší spotřeby paliva. Převodovka původem od společnosti Marelli byla upravena firmami Shanghai GM a Pan Asia Technical Automotive Center (Patac), aby odpovídala podmínkám provozu na čínských komunikacích.

Automobilka sice nezveřejnila žádné údaje o rozměrech, ale sedan i hatchback by měly svou velikostí zhruba odpovídat svým evropským protějškům z modelové řady Aveo. Design exteriéru u obou reprezentuje současný trend Chevroletu s přední maskou, rozdělenou podélným pruhem a velkým zlatým emblémem uprostřed. K dispozici je šest barev karoserie.

Interiér poskytuje prostor pětici cestujících. V případě hatchbacku automobilka uvádí, že hatchback nabízí mezi sedákem zadního sedadla a stropem prostor vysoký 965 mm, což má zajistit dostatek pohodlí i dospělým cestujícím. U vozu s pětidveřovou karoserií jsou zadní sedadla dělená v poměru 4:6 a jejich úplným sklopením má být možné vytvořit rovnou podlahu zavazadlového prostoru, jehož maximální objem je 1215 l.

U nových Chevroletů New Sail nezůstala zanedbána ani otázka bezpečnosti, byť v očích Evropanů jsou pouhé dva airbagy dnes již poněkud málo. Standardem je ale ABS s elektronickým distributorem brzdné síly, dětské pojistky v zadních dveřích a také zádržný systém pro nejmenší pasažéry. Cílem konstruktérů těchto vozů je zisk čtyř hvězdiček v nárazových testech C-NCAP (China New Car Assessment Program).

V případě sedanu bude v prodeji celkem pět variant v cenách od 8.400 do 10.100 dolarů (zhruba 161-193 tisíc Kč). Objednávky přijímají takřka čtyři stovky dealerů Shanghai-GM od 11. ledna 2010, jejich operátoři zákazníkům poskytují také nepřetržitou čtyřiadvacetihodinovou pomoc v nouzi. Prodej hatchbacku se má v Číně rozběhnout v červnu letošního roku.

Název Sail je u modelů čínské větve GM již tradicí. Jako první jej nesla místní varianta Corsy B, prodávaná v devadesátých letech pod značkou Buick. Nový Sail je určen zejména pro domácí trh, bude se vyvážet ale i do dalších zatím blíže nespecifikovaných zemí.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)