Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet Niva: 500.000 kusů ruského offroadu americké značky

David Bureš
Diskuze (4)
Chevrolet Niva kombinuje techniku stejnojmenné Lady s modernějším designem z dílny studia Bertone.

Závod GM-AvtoVAZ v ruském Togliatti slaví výrobu jubilejního 500.000. exempláře offroadu Chevrolet Niva. Automobil se vyrábí od září roku 2002.

Jubilejním exemplářem se stal vůz s levandulovou barvou karoserie ve vrcholné výbavě GLC. Pod kapotou pracuje 1,7litrový benzinový čtyřválec o výkonu 59 kW a točivém momentu 127 N.m kombinovaný s pětistupňovým manuálem. Jiná možnost v nabídce není.

Automobil je postaven na základech Lady Niva (známé také jako 4x4), má však oblejší karoserii a jinou kabinu, díky čemuž tento Chevrolet vypadá o poznání moderněji než originál. Po mnoha letech výroby však vypadá přece jen zastarale.

GM-AvtoVAZ v současnosti plánuje novou generaci tohoto terénního auta. Její výroba bude zahájena na konci roku 2015. I kvůli plánům na nový automobil GM-AvtoVAZ rozšiřuje svůj výrobní závod v Togliatti, který by měl být v budoucnu schopen vyrábět až 120.000 aut ročně.

Chevrolet Niva se začal vyrábět před jedenácti lety, už předtím však vznikla Lada Niva 2123, která debutovala na moskevském autosalonu v roce 1998. AvtoVAZ ale neměl dostatek financí na rozjetí sériové výroby, a tak se po vzniku malého počtu kusů Lady Nivy 2123 dohodlo s americkým koncernem General Motors na výrobě přeznačkované varianty.

Automobil se měl podle původních plánů prodávat i ve střední a západní Evropě, k čemuž však nedošlo. Nyní se Chevrolet Niva prodává jen v Rusku a okolních státech, a to i kvůli tomu, že jeho motor splňuje pouze normu Euro 4.

Od roku 2009 je na trhu modernizovaná verze, jejíž tvary navrhlo italské designérské studio Bertone. Automobil dostal jiná světla nebo upravené nárazníky.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - Barrichello
9. 8. 2013 14:43
Re: Chevy Niva
to žiješ v těžkém omylu, v rusku už nákladáky dneska plní EURO4.

Prodávat si tam něco z dob sssr bez modernizace už jaksi nejde.
9. 8. 2013 11:43
Re: Chevy Niva
Tak na Rusko to staci a jinde je to neprodejny, tak proc se namahat s novou generaci? Rusky zakaznik nic noveho nechce a zadna regulace vynucujici pokrok ve vyvoji automobilu v Rusku neexistuje, takze klidne mohou dal vyrabet variace na sovetske casy.
Avatar - Barrichello
9. 8. 2013 08:44
Chevy Niva
má v rusku úspěch.....je to stabilní hráč v TOP 10 nejprodávanějších aut.

Ovšem novou generaci už by to chtělo.

Pár ks jezdí i tady nebo jinde po evropě, ale je to neofiko dovoz.