Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet: Nový speciál pro NASCAR má tvář modelu Camaro ZL1

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Chevrolet odhalil podobu svého závodního vozu pro sezónu 2018 v Monster Energy NASCAR Cup Series. Vzhled novinky je inspirován liniemi aktuálního modelu Camaro ZL1.

Závody na oválech patří k nejoblíbenějším sportům v Severní Americe a v případě motoristických sportů se uvádí, že jsou dokonce nejoblíbenější. V Evropě zatím stále představují spíše exotickou zábavu.

Popularity těchto závodů ovšem využívají automobilky k propagaci svých sériových modelů prostřednictvím speciálů, jejichž plastové karoserie snesou v podobě samolepek téměř cokoliv.

Díky tomu mohly závodní vozy značky Chevrolet, které mají stejně jako konkurenční speciály pro NASCAR motor vpředu a pohon zadních kol, svým jménem i vzhledem předních a zadních partií v letech 2007 až 2012 připomínat tehdejší sériový model Impala. Od roku 2013 až do letošní sezóny pak vzhledově a rovněž koncepcí s podélně uloženým motorem a pohonem zadních kol připomínají sedan SS.

Pro rok 2018 dochází k významnému střídání stráží. Důvodů je celá řada, z nichž ty nejdůležitější představují konec sériového sedanu SS a potřeba ještě více zviditelnit nejnovější Camaro ZL1.

Novinka pro příští sezónu Monster Energy NASCAR Cup Series se díky tomu představuje jako Chevrolet Camaro ZL1 NASCAR Cup Race Car a její karoserie se svými tvary přibližuje sériovému jmenovci. Pod ní už je ovšem složitý trubkový prostorový rám a vidlicový osmiválec, jehož specifikace automobilka neuvádí.

Chevrolet k technice svého nového závodního vozu pouze uvedl, že navazuje na úspěšný předchozí SS NASCAR a nová karoserie je výsledkem náročného vývoje, kdy bylo nutné optimalizovat její aerodynamické vlastnosti a zároveň dosáhnout podoby se sériovým kupé Camaro ZL1.

První Chevrolet Camaro ZL1 NASCAR Cup Race Car, který se představil veřejnosti s modrou karoserií, nese startovní číslo 8, které měl na svých závodních vozech zakladatel značky Louis Chevrolet.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)