Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chicago motor show: Toyota FJ Cruiser

Ladislav Čermák
Diskuze (16)
Doplnit rozsáhlé portfolio terénních vozů o spartánský model se rozhodla Toyota.

Vytěžit ze slavné minulosti a dlouhé tradice se tentokrát rozhodla Toyota, když svému novému SUV dala "africkou" tvář, již padesát let známou z legendárních nezničitelných off-roadů řady FJ a jejich civilnějších protějšků 4runner. S legendárním oválem na tváři se před dvěma lety představil za velkého gaudia koncept FJ cruiser a nyní vystoupila na výstavní sokl jen minimálně upravená produkční verze.

FJ stanovuje nový základ palety SUV, jichž nabízí Toyota bezkonkurenční množství; ryze spartánsky a užitečně laděný. Určení do nejtvrdších podmínek odpovídá množství ochranných prvků z tvrdého černého plastu na karoserii - jejich účelem je skutečně chránit, nikoliv zdobit. Působivý celek dotvářejí na méně exponovaných místech chromové doplňky. Vzpomínkou na slavnou minulost je tvar oken - přední malé a takřka kolmé, zadní boční zaoblená - a bílá střecha.

Bez zajímavosti není ani samotná koncepce - pětimístný vůz má pouze dvoje dveře, ovšem přístup dozadu usnadní odklopné dveřní díly á la Mazda RX-8. Dvoudílné zadní dveře svou modularitou také nahlížejí do dob minulých. Zálesácký charakter podtrhují i ocelová 17" kola. Interiér se zaměřil především na výdrž za cenu luxusu, přesto jej dopňuje nezbytná klimatizace a kvalitní audio.

Pojezd v upravené podobě propůjčila Toyota 4runner, jeho vlastnosti zjemňuje stabilizační a protiprokluzový systém, čtyřem kotoučovým brzdám napomáhá EBD a ABS s asistentem. Startovní motor 4,0 L V6 (180 kW) napovídá americké orientaci, pohánět bude volitelně přední kola přes diferenciál s omezenou svorností, případně všechny čtyři. Pětistupňová samočinná převodovka je v nabídce pro obě varianty, šestistupňová manuální pouze pro 4x4. První kusy přijdou do prodeje začátkem roku 2006.

Ladislav Čermák
Diskuze (16)