Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chlapík si v garáži postavil řiditelný Landspeeder z Hvězdných válek

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Jestli jste fanoušky původních Hvězdných válek, možná jste zklamaní, že dosud nenastala doba osobních vznášedel - tedy Landspeederů.

Premiérově se tohle vozítko objevilo prvním filmu, z něhož se postupem času stala Epizoda IV - Nová naděje. Luke Skywalker ve snímku řídí Landspeeder X-34 na planetě Tatooine.

Vznášedlo tehdy navrhla a postavila společnost Ogle Design, která jako základ použila malý britský - a poněkud bizarní - automobil Bond Bug. Landspeeder se samozřejmě ve skutečnosti během natáčení nevznášel, ale pohyboval se na kolech.

A od premiéry snímku v roce 1977 se nenašel nikdo, kdo by dokázal myšlenku osobního vznášedla převést do plně funkčního stroje, který by byl široce dostupný jako náhrada za automobil.

Na kolech jezdí i jinak úžasná replika Skywalkerova vznášedla, kterou postavil jistý šikula jménem Colin Furze. Ten jako základ použil golfový vozík značky Yamaha a osadil jej výkonnějším elektromotorem. A pak už se pustil práce, které byla opravdu spousta.

Svoje snažení zachytil ve videu, které zveřejnil na svém YouTube kanálu. Jestli obdivujete šikovné fachmany, doporučujeme vám se na video podívat. Je sice v angličtině, ale bez její znalosti se rozhodně obejdete.

Zajímavé také je, že Furze, velký fanoušek Hvězdných válek, už stihl svůj výtvor prodat. V dobročinné aukci kdosi za Landspeeder, který však bude novému majiteli doručen v nepojízdné podobě, zaplatil asi 1,5 milionu korun. Získané peníze poputují na účet projektu BBC Děti v nouzi.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme