Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chrysler Portal je jako obývák na kolech (+videa)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Na letošním veletrhu spotřební elektroniky CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegas odhaluje Chrysler koncept Portal, který má představovat třetí prostor mezi domovem a prací.

Automobilka Chrysler s premiérou konceptu nové generace rodinného vozu nečeká na autosalon v Detroitu a raději jej představuje v rámci veletrhu spotřební elektroniky CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegas.

S ohledem na skutečnost, že se jedná o elektromobil, který byl podle oficiálních materiálů navrhován stylem zevnitř ven, kdy byl hlavní důraz kladen na provedení interiéru a především jeho vybavení je vlastně CES pro premiéru tohoto konceptu ideální.

Variabilní interiér nabízí šestici samostatných sedadel, ale ta a široké možnosti jejich konfigurací nejsou u tohoto vozu tím hlavním. Chrysler totiž koncept Portal prezentuje jako vůz, který své posádce poslouží jako prostředník pro spojení se sociálními sítěmi.

Portal již při nastupování sám elektricky otevře posuvné dveře a díky systému rozpoznávání obličejů svým stálým cestujícím automaticky nastaví sedadla do jejich oblíbené polohy. Samozřejmostí je zde ovládání řady funkcí hlasem i gesty či komunikace mezi vozem a mobilním telefonem jeho majitele.

Koncept se pak může pochlubit i autonomním systémem řízení SAE Level 3, umožňujícím díky soustavě kamer, radarů a senzorů jízdu po dálnicích bez zásahu řidiče.

Vzhledem k tomu, že Chrysler Portal hledí do nepříliš vzdálené budoucnosti není velkým překvapením, že vozidlo s rozvorem náprav 3002 mm je poháněno elektromotorem, jemuž potřebnou energii poskytují lithium-iontové baterie s kapacitou 100 kWh uložené v podlaze.

Chrysler uvádí, že na jedno nabití ujede tento koncept okolo 400 km a díky nové rychlonabíjecí stanici s výkonem 350 kW může za pouhých dvacet minut nabídnout dojezd okolo 241 km.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)