Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chybí vám BMW M4 Gran Coupé? Alpina nabízí řešení, má 495 koní a jede přes 300 km/h

Jan Zajíc
Diskuze (20)

BMW nabízí M3 jako sedan, M4 jako kupé a kabrio a brzy dorazí také kombík M3 Touring. Jediným autem z rodiny řad 3 a 4, které jako "emko" mít nemůžete, je řada 4 v provedení Gran Coupé. 

S ostrým provedením navíc BMW nepočítá ani v budoucnosti. Takže jestli vám chybí právě supervýkonné Gran Coupé, musíte hledat jinde. Třeba u firmy Alpina. Tahle německá automobilka má totiž možná řešení.

Jmenuje se Alpina B4 Gran Coupé a přijíždí se spoustou zajímavých novinek. Upraven byl samozřejmě vzhled, bavorský liftback dostal několik sportovních doplňků a pochopitelně také kola s charakteristickým designem. Mají průměr 20 palců a Alpina se chlubí tím, že každé váží jen 12 kilogramů.

O pohon se stará dvěma turbodmychadly přeplňovaný třílitrový zážehový šestiválec, jehož maximální výkon se povedlo naladit na 495 koní a nejvyšší točivý moment na 730 Nm. Řadovou šestku doplňuje osmistupňová automatická převodovka a pohon všech kol.

B4 Gran Coupé se tak silou dostává po bok M3 a M4. "Emka" v základním provedení poskytují 480 koní a 550 Nm, ve verzi Competition pak 510 koní a 650 Nm.

Alpina dále láká na schopnost akcelerovat z klidu na stovku za pouhé 3,7 sekundy a jet rychlostí až 301 km/h. Upraven byl ovšem také podvozek s adaptivnímí tlumiči, údajně tak, aby ve spolupráci s pneumatikami Pirelli P Zero zajistil co nejlepší ovladatelnost bez kompromisů v oblasti komfortu jízdy.

Lehce doladěn byl interiér, v němž najdeme prvotřídní kůži, loga Alpina a štítek s "pořadovým" číslem.

Německá firma už přijímá objednávky, cena v Německu startuje na částce 91.800 eur, což je v přepočtu asi 2,24 milionu korun.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (20)

Doporučujeme

Avatar - MS-sport
31. 3. 2022 22:12
Re: Bez domácej konkurencie
jels někdy v nějaké Alpině?? :-!
31. 3. 2022 22:00
Alpina neni M
Zase to mate popleteny. Alpina se nesnazi delat konkurenta pro M modely.

Naopak jejich cilem je udelat rychle auto, ktere je vhodne na pouzivani kzdy den - predevsim zvysit tocivy moment (a nikoliv vykon - to je jejich motto), zachovat rozumnou spotrebu (nizsi nez M modely), upravit podvozek tak, aby byl dostatecne mekky ke kazdodenninu pouziti (zatimco M je tvrdy az az spis vhodny na trate).

To je to, co je na znacce Alpina to zajimave - delaji proste hodne rychle BMW na kazdy den do bezneho provozu.

Ten, kdo srovnava Alpina s M modely, evidentne vubec nepochopil o cem znacka Alpina je, protoze se nejspis jen podival do tabulky a tim to konci.
31. 3. 2022 15:09
Re: Bez domácej konkurencie
von je zásadní rozdíl napsat chybu ale rozumět podstatě věci
než mít nabiflované označení a barvy, ale nerozumět základním věcem potom psát číčoviny typu "Toyota nemůže mít v autě manuál, když jí to v BMW nepovolí":)
31. 3. 2022 13:58
Re: Bez domácej konkurencie
Ano, to jsem opravdu netušil. Dřív to nebylo obvykle, aby Alpina měla eMkový motor. Ale znovu zopakuji, že k M440i GC to má pořád blíž, než k M4 GC.
A celkově nemám sebemenší problem s tím, ze se mýlím. Je daleko lepší to přiznat, než dělat mrtvého brouka ;-)
Avatar - iudex
31. 3. 2022 13:40
Re: Bez domácej konkurencie
Písal si "evidentně je to poladěný motor ze 440i". A mýlil si sa, čo som dokázal. Viac nie je treba sa v tom babrať. ;-)