Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW Group koupilo značku Alpina. Jaké s ní má plány?

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Skupina BMW Group získala práva na značku Alpina, kterou proslavily upravené modely právě mnichovského výrobce.

Uzavření transakce ještě podléhá různým odkladným podmínkám, zejména potom schválení příslušnými antimonopolními úřady. Dlouhodobá dohoda o spolupráci, která byla koncem roku 2020 prodloužena o dalších pět let, vyprší 31. prosince 2025. Obě strany se dohodly, že nebudou zveřejňovat žádné finanční podrobnosti. Nedojde k nabytí žádných akcií společnosti. Transakce se týká práv k ochranné známce.

Společnost Alpina Burkard Bovensiepen byla oficiálně založena 1. ledna 1965. Nejprve se věnovala tuningu a motoristickému sportu, v roce 1978 však začala vyrábět osobní automobily postavené na základech produktů BMW AG. Od roku 1983 je tato společnost registrována u Spolkového úřadu pro motorovou dopravu ve Flensburgu jako oficiální výrobce automobilů. Nyní zaměstnává přibližně 300 lidí a v roce 2021 vyrobila zhruba 2000 vozidel. Druhou hlavní oblastí činnosti rodinného podniku je mimochodem vinařství Alpina.

BMW a malosériový výrobce z Buchloe u Mnichova tedy výrazným způsobem mění podobu více než půl století trvající úzké spolupráce. Společnost vlastněná rodinou Bovensiepenových bude v rámci stávající spolupráce až do konce roku 2025 nadále využívat své inženýrské znalosti při vývoji, výrobě a prodeji vozů BMW Alpina. Stále tak budou vznikat vozy postavené na modelech BMW, které tým Alpina v Buchloe upraví, zejména v oblastech motorů a převodovek, stejně jako podvozků, aerodynamiky a provedení interiéru.

V centrále v Buchloe bude dlouhodobě pokračovat poskytování servisních služeb, náhradních dílů a příslušenství pro současné a starší portfolio vozů BMW Alpina. Ve stávající poprodejní péči nedojde k žádným změnám. V rámci strategické spolupráce mezi oběma společnostmi dojde k dalšímu rozšíření již existujícího partnerství v podobě poskytování vývojových služeb z Buchloe pro BMW. Obchod s vínem zůstane nedotčen.

Jaká bude pro společnost a značku Alpina budoucnost po roce 2025, BMW neupřesňuje, upozorňuje však, že ukončení produkce současného výrobního programu vozů Alpina na konci roku 2025 bude mít dopad na stávající pracovní místa v centrále v Buchloe.

Slibuje přitom, že těm zaměstnancům, kteří nebudou moci pokračovat v práci v Buchloe, nabídne nové pracovní místo v rámci BMW Group, případně jim pomůže najít nové zaměstnání u dodavatelů a vývojových partnerů.

„Automobilový průmysl se nachází uprostřed rozsáhlé transformace směrem k udržitelné mobilitě. Z tohoto důvodu je třeba pravidelně přehodnocovat stávající obchodní modely. Již více než padesát let firma z Buchloe ukazuje, jak díky pečlivému přístupu k detailům poskytovat prvotřídní kvalitu. Stejnou vášní pro stavbu automobilů se řídí i BMW Group. Proto se nyní pouštíme do nové kapitoly našeho dlouholetého partnerství. Získání práv na ochrannou známku nám umožní utvářet dlouhodobý směr vývoje této tradicí opředené značky. Jsme rádi, že můžeme značku Alpina přivítat v rodině BMW,“ řekl Pieter Nota, člen představenstva odpovědný za zákazníky, značky a prodej.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - MS-sport
12. 3. 2022 07:57
Socialismus zničí všechno přirozené.
Kdo chce šťastně a spokojeně žít, musí mimo Evropu.
Avatar - lyon667
11. 3. 2022 12:26
Smutná zpráva
Tohle je smutná zpráva, četl jsem ji už ve včerejším newsletteru. Pro Buchloe byla práce na vývoji Alpiny vždy srdeční záležitost, spojená s poctivou ruční prací a orientací na přání a spokojenost zákazníka. Proto to nebyla masovka, kvalita měla přednost před kvantitou.

To je něco, co BMW Group samo o sobě už dnes nabídnout neumí a spíš ani nechce. Co se značkou udělají korporátní procesy, salesy a management asi není těžké odhadnout, koneckonců to vidíme na postupné degradaci značky ///M v průběhu let.

Tak nějak tuším, že z Alpiny zbyde jen ta značka, co se bude lepit na vše, co projde programem BMW Individual a na unikátně laděné podvozky a motory můžeme zapomenout. Rád bych se mýlil, ale BMW v tomto ohledu žádnou aktivitu nevyvíjelo a nemám důvod věřit, že by tomu mohlo být do budoucna jinak.

Osobně jsem rád za to, že se v Buchloe chtějí dál věnovat servisu, produkci dílů i renovacím klasických Alpin a historie značky bude dál žít aspoň tímto způsobem.

Původní tisková zpráve zde: https://www.alpina-automobiles.com/…ols/alpina-news/