Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chystá Toyota light verzi GR Yarisu? A může mít vůbec smysl?

Dominik Kovář
Diskuze (3)

Dokážete si představit Toyotu GR Yaris jako předokolku s automatickou převodovkou?

Minimálně druhá varianta s automatem není žádným fantazírováním, naopak - brzy se stane realitou. Sportovní divize Toyota Gazoo Racing usilovně pracuje na osmistupňové automatické převodovce, která by měla posunout limity dravého GR Yarisu na novou úroveň. S příchodem automatické převodovky možná ale přijde jedno velké překvapení.

Dle spekulací Toyota uvažuje nad další, jemnější variantou GR Yarisu. Takový GR Yaris obdrží právě nově vyvíjenou osmistupňovou automatickou měničovou převodovku a také pohon předních kol. Ptáte se, jaký může mít Toyota pro vznik této varianty důvod, když se tomuto modelu po prodejní stránce velmi daří? 

Video se připravuje ...

Toyota GR Yaris je jediná svého druhu a tím pádem mezi ostatními modely ve své třídě nemá konkurenci, což je pozitivní. Její specifické zaměření však znamená omezený okruh zájemců a také vyšší cenu proti jiným hot-hatchům. Ty sice zdaleka nenabízejí tak úžasný požitek z jízdy, naproti však jdou právě cenovkou. 

Automobilka si je vědomá toho, že mnoho lidí není ochotno zaplatit jeden milion korun za vůz o velikosti Yarisu (s paketem Sport). Polo GTI nyní startuje na 740.900 Kč a Hyundai i20 N si můžete pořídit dokonce od 609.900 Kč. Yaris GR by bez paketu Sport, čtyřkolky a se sníženým výkonem pravděpodobně zamířil k podobným částkám.

Takže vlastně, proč ne? Jestli si Toyota dokáže spočítat, že pro automobilku bude mít light verze GR Yarisu jako konkurence pro modely VW Polo GTI, Ford Fiesta ST nebo Hyundai i20 N smysl a čtyřkolka s manuálem bude mít nadále své výsostné místo, sem s ní! 

Spekulace jsou jedna věc, realita druhá. Pokud umírněnější verze dostane zelenou, neuvidíme ji dříve než ve druhé polovině příštího roku. Mnozí by mohli namítat, že tímto krokem může být “poškozena” originalita modelu GR Yaris. Tak uvidíme, jak se nakonec Toyota rozhodne!

Dominik Kovář
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - pradeda777
31. 7. 2022 10:22
Re: Yaris GR Light mít smysl může
Souhlas. Takový vůz s automatem si těžko najde zákazníky....
30. 7. 2022 17:10
Každý další
Auto pro radost, je chvályhodnej počin, jedno od koho
30. 7. 2022 16:05
Yaris GR Light mít smysl může
Jako ostřejší verze konkurující zavedeným malým hothachům, ale ne s automatem. Ten ostrou verzi zcela spolehlivě zabije a neprodává se… viz Clio RS nebo dříve F2 RS/Ibiza Cupra/Polo GTI…