Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínský výrobce aut Geely se stal největším akcionářem Daimleru

redakce AUTO.CZ
Diskuze (28)
Čínský výrobce automobilů Geely získal téměř desetiprocentní podíl v německém automobilovém koncernu Daimler. Stal se tak největším akcionářem podniku.

Vyplývá to podle agentury DPA z dnešní zprávy pro regulátory. Podle zdrojů agentury Bloomberg čínská firma podíl v hodnotě téměř 7,5 miliardy eur (zhruba 190 miliard Kč) koupila v uplynulých týdnech na akciovém trhu.

Podíl ve výši 9,69 procenta v Daimleru podle zprávy pro regulátory vlastní přímo šéf a hlavní majitel společnosti Geely Li Šu-fu. "Daimler ho zná a respektuje jako čínského podnikatele s mimořádnými schopnostmi a progresivním uvažováním," uvedl mluvčí Daimleru.

Daimler vyrábí například luxusní automobily Mercedes-Benz. Mluvčí Daimleru uvedl, že koncern vítá všechny investory, kteří o něj mají dlouhodobý zájem. Doposud byl největším akcionářem Daimleru kuvajtský státní investiční fond s podílem 6,8 procenta, napsala agentura DPA.

Čína je největším odbytištěm automobilů Mercedes-Benz. V loňském roce jejich prodej na čínském trhu vzrostl o téměř 26 procent na 587.868 vozů. Podíl Číny na celosvětovém odbytu mercedesů tak přesáhl jednu čtvrtinu.

Společnost Geely od roku 2010 vlastní výrobce osobních aut Volvo Car. Firma tento švédský podnik převzala za 1,8 miliardy dolarů (37 miliard Kč) od americké automobilky Ford Motor. V loňském roce Geely koupila téměř poloviční podíl v malajsijské automobilce Proton.

Zdroje agentury Reuters tento měsíc uvedly, že Geely nakupuje akcie Daimleru s cílem vytvořit alianci v oblasti technologií pro vozy s elektrickým pohonem. Čínská vláda hodlá v rámci snahy o zlepšení kvality ovzduší postupně omezovat prodej vozů se spalovacím motorem ve prospěch elektromobilů. Do roku 2025 by se elektromobily měly na prodeji osobních aut v Číně podílet minimálně jednou pětinou.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (28)
Avatar - praděda7
28. 2. 2018 09:22
Re: Já se picnu....
Chlapče, žádné bludy, komunistě v Číně už zavraždili cca 53 000 000 lidí a tihle křesťané, co tu právě jsou, by možná byli další....ale tobě to očividně nevadí. Škoda.
Avatar - JDM
27. 2. 2018 21:45
Re: Já se picnu....
mě říkáš at nevěřím kde jakým bludům a sám mě na ně odkazuješ >:D v číně je asi 10 mil křesťanů a 30 jich má problémy >:D kdo ví co za tím je ...
Avatar - praděda7
27. 2. 2018 19:27
Re: Já se picnu....
Měl by sis promluvit s těmi Číňany, co tu právě teď žádají o azyl. Potom by se ti asi rozvítilo. >:-[]
Avatar - JDM
27. 2. 2018 17:37
Re: Já se picnu....
moji rodiče a spousta dalších lidí který znám to zažili .. takže zase tolik neinformovanej nejsem ... ale pravděpodobně ty jsi nezažil komunismus v číně a informace od lidí co tam byli beru za legit...
Avatar - praděda7
27. 2. 2018 16:11
Re: Já se picnu....
Nezažil, tak nic nevíš. Seď proto v klidu, naslouchej starším a moudřejším co to svinstvo zažili. A hlavně nečti a nevěř kdejakým bludúm.