Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën C3 City Park: budoucnost parkování

Ondřej Láník
Diskuze (6)
Citroën znovu prokazuje své novátorské schopnosti. Prototyp C3 City Park je vybaven parkovacím asistentem, který usnadňuje manévrování s vozidlem, přesněji jeho zaparkování do mezery mezi dvěma vozy, jež občas bývá pro řidiče i řidičky značně obtížné.

Citroën znovu prokazuje své novátorské schopnosti. Prototyp C3 City Park je vybaven parkovacím asistentem, který usnadňuje manévrování s vozidlem, přesněji jeho zaparkování do mezery mezi dvěma vozy, jež občas bývá pro řidiče a řidičky značně obtížné.

Toto technické řešení, vyzkoušené na kompaktním modelu C3 1.4i Exclusive, vybaveném manuální pětistupňovou převodovkou, zahrnuje automatické posouzení potřebné vzdálenosti (mezery) mezi dvěma zaparkovanými vozy a následnou asistenci řidiči při parkovacím manévru automatickým otáčením volantu a optickými a zvukovými signály.

Tento systém tvoří hlavní osu výzkumu zaměřeného na vývoj budoucích technologií, určených ke zvýšení pohodlí a potěšení z jízdy v městském prostředí.

C3 City Park je vybaven vyspělým systémem pomoci při parkovacím manévru. Řidiči pomáhá poloautomatické zařízení a je naváděn pomocí centrální obrazovky a hlasovým zařízením.

Řidič aktivuje detekci volného místa pomocí tlačítka umístěného na středové konzole. Tuto detekci, která může být prováděna při rychlosti nižší než 25 km/h, zajišťují tři snímače vzdálenosti, umožňující přesně lokalizovat okolní překážky. Snímače jsou zabudované v předním a zadním nárazníku.

Když je zjištěno dostatečně velké místo pro zaparkování, je vydán zvukový signál. V tomto případě může být asistence při parkovacím manévru potvrzena řidičem při zastavení vozu a poté může být zahájen manévr.

Řidič, který je zcela zbaven nutnosti otáčet volantem, pouze popojíždí s vozidlem dopředu nebo dozadu podle vydávaných optických a zvukových instrukcí. Automatické otáčení volantu je plynulé a závisí na změně polohy vozidla.

Systém může být kdykoliv deaktivován, například pohybem volantu, jestliže si řidič přeje vzít řízení znovu do svých rukou.

Ondřej Láník
Diskuze (6)
13. 10. 2015 20:00
Re: BEZ TITULKU
:-)
23. 6. 2005 08:40
BEZ TITULKU
Héj, ještě jsem tu já. Co umí přirazit káru k vedle stojícímu, zařadit zpátečku a na jedno zhoupnutí se zasunout do mezery tak malé, že mi mezi RZkama zůstane vpředu i vzadu místo na tenisák... Co bych také byl za bejka, kdybych to neuměl takhle elegantně zasunout... P.S. Tohle udělátko neberu... připadal bych si jako nicka - čti jak napsáno.