Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

CLA má Mercedes-Benzu pomoci opět se stát jedničkou mezi prémií

David Bureš
Diskuze (5)
Mercedes-Benz je v současnosti až třetí největší německý prémiový výrobce. V následujících letech chce svoji pozici vylepšit. Pomoci mu k tomu má i novinka CLA.

Mercedes-Benz ve čtvrtek 11.4. oficiálně uvedl na český trh vůz CLA. Ten automobilka označuje za důležitý model, má jí totiž pomoci se opět stát jedničkou mezi prémiovými značkami.

CLA je součástí nové kompaktní rodiny Mercedes-Benzů s pohonem předních kol, do které již patří hatchback (třída A) a MPV (třída B) a kterou v budoucnu rozšíří SUV GLA. CLA má hrát klíčovou roli v prodejích na mimoevropských trzích, a to kvůli tomu, že jsou sedany mimo Evropu velice oblíbené, prodeje v Číně nebo v USA navíc na rozdíl od Evropy neklesají.

Trojcípá hvězda chce kompaktním CLA nalákat především mladší zákazníky. V USA bude automobilka chtít lákat i nižší cenovkou – CLA začíná na 30.825 dolarech (cca 670.000 korun), zatímco podobně velká třída C stojí 36.255 dolarů (asi 718.000 Kč). V Česku činí první cena CLA 713.900 korun za benzinovou šestnáctistovku s 90 kW.

Mercedes-Benz již nejprodávanější prémiovou značkou býval v minulosti, v roce 2005 však tento titul přepustil BMW. V posledních dvou letech na tom stuttgartský výrobce byl hůře i než Audi. Loni měl Mercedes-Benz navíc nejmenší výnosnost z dané trojice.

CLA zatím nebojuje proti přímému konkurentovi – Audi i BMW nabízejí pouze o segment větší sedany. Tato výhoda však Mercedes-Benzu brzy skončí, Ingolstadt již odhalil konkurenční A3 sedan, V Mnichově se zase hovoří o řadě 1 s tříprostorovou karoserií.

Mercedes-Benz zatím CLA propaguje ve velkém stylu. Na americkém Super Bowlu byla vysílána reklama s modelkou Kate Upton, jeden z berlínských prodejců ve svém showroomu chce v rámci propagace postavit motokárovou trať a podium pro hiphopového zpěváka Chima.

Česká premiéra zase proběhla v pražském hotelu Hilton, moderátorem večera byl Leoš Mareš, přičemž mezi vystupujícími nechyběla taneční uskupení The Pastels a Ladylicious, hudební sestava BeatBurgerBand a známá kapela Chinaski.

Video se připravuje ...

David Bureš
Diskuze (5)
16. 4. 2013 10:07
Re: CHINASKI-KLASSE?
veru méďák je z prémie dizajnovo jasná jednotka, v podstate z nových modelov je jeden lepší ako druhý.
Avatar - beibej
15. 4. 2013 21:30
mini CLK
Jak by asi vypadala dvoudveřová varianta ala CLK?
Avatar - CHerokee
15. 4. 2013 19:52
Re: CHINASKI-KLASSE?
Je to tak...šíře segmentu, který koncern Daimler pokrývá je opravdu nebývalá...a jako by jim to stále nebylo dost (chystané GLA). Mercedes nikdy nebyl dostupnější... :yes: :yes: :yes:
Avatar - Hammunasakra
15. 4. 2013 16:09
Re: CHINASKI-KLASSE?
Za ten slogan :yes: :yes: ;-)
A s tím DESIGNem (také) SOUHLASím :yes: :-)
15. 4. 2013 15:56
CHINASKI-KLASSE?
Chinaski? To bych si uměl představit u premiéry Fiatu 500 L, ale u Mercedesu? Nechme popík popíkem, ostatně když tak člověk poslouchá tu dnešní tuzemskou muziku, pak až na velmi řídké výjimky se musí ptát, kde se tu vzal ten slogan: co Čech, to muzikant.

Každopádně mercedes začíná mít nebezpečně bezkonkurenční design. Je to znát zejména na předku Áčka a horního CLA. Budoucnost tedy patří jednoznačně Mercedesu, ten se takříkajíc utrh´všem ostatním z prémiového řetězu a žene to až někam, kde snad už opravdu začíná garážový... ráj.

BRAVO MERCEDES-BENZ :yes: