Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ČOI: V Česku se prodává nafta s vysokým obsahem síry

redakce AUTO.CZ
Diskuze (15)
Vysoký obsah síry byl zjištěn u čerpacích stanic na různých místech v republice, což znamená, že nešlo o náhodné selhání jedné pumpy.

Česká obchodní inspekce (ČOI) při kontrolách nafty u největších prodejců paliv na českém trhu zjistila zvýšený obsah síry. Provinilce nyní ČOI prověřuje, hrozí jim pokuta až pět milionů korun. Na tiskové konferenci to dnes sdělil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Podle Václava Louly z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) souvisí kontaminace sírou ve většině případů s technickou závadou u dodavatele.

Podle ředitele ČOI Jana Štěpánka byl vysoký obsah síry zjištěn u čerpacích stanic na různých místech v republice, což znamená, že nešlo o náhodné selhání jedné pumpy. "Zjištění proběhlo u největších prodejců na trhu a jejich palivo pravděpodobně pocházelo od jednoho dodavatele," uvedl Štěpánek. Jména firem, které nekvalitní paliva prodávaly, sdělí ČOI až po skončení vyšetřování.

Loula, jenž je i zástupcem hlavního domácího prodejce paliv Benzina, ČTK řekl, že vyšší obsah síry souvisel s technickou závadou u sesterské firmy Česká rafinérská při čerpání paliva do cisteren. "Jako Benzina máme vlastní systém kontrol. Při zjištění kontaminace jsme informovali Generální ředitelství cel i ČOI, že nejde o daňový únik, ale o technickou závadu," uvedl. Vyjádření rafinérské ČTK zjišťuje.

Předepsaný obsah síry v naftě je 10 mg na kilogram paliva. Benzina podle Louly zjistila u nafty na jedné ze svých pump 16 až 18 mg/kg síry. "Byli jsme na to od dodavatele upozorněni, závada již byla odstraněna" uvedl. Kontaminace nafty sírou v takovém objemu podle Louly nemohla způsobit odběratelům vážné poškození motoru. "Předpokládám, že se to u našeho dodavatele nebude opakovat," dodal.

Obsah síry v naftě se podle kontrol ČOI pohyboval často mezi 13,4 mg/kg až 35,9 mg/kg. Nejvyšší obsah síry v naftě 402 mg/kg byl odebrán v Olomouckém kraji na Šumpersku. "Ve vzorku odebraném v závěru dubna byl limit síry překročen téměř 40krát, což představuje především poškození zájmů spotřebitelů, ale také vysoké riziko poškození životního prostředí," uvedl Štěpánek. Podle Louly již v tomto případě mohlo jít o snahu obejít zákon a ušetřit na daních.

"Zřejmě byly do paliva přimíchány cizí látky jako například technické oleje," dodal předseda Sdružení čerpacích stanic Ivan Indráček.

Zvýšený obsah síry byl dle ČOI zjištěn u deseti vzorků nafty ze 132 odebraných v závěru března a v dubnu zejména u čerpacích stanic ve Středočeském kraji, na Plzeňsku, Ústecku, na jihu Čechu a severu Moravy. "Přepokládám, že většina těchto případů souvisela s technickou závadou u dodavatele," podotkl Loula.

Podle Kuby nyní ČOI kontroly zintenzivňuje. Letos jich plánuje 2700, ale mohlo by jich být více. S vedením ČOI hodlá Kuba jednat o rozpočtu, který by umožnil trh s pohonnými hmotami intenzivněji monitorovat.

"Při současných cenách pohonných hmot je nepřípustné, aby řidiči čerpali naftu, která je nekvalitní," řekl Kuba. Kromě negativních vlivů na životní prostředí může vysoký obsah síry v naftě také poškodit motor vozidla či snížit jeho výkonnost. Vyšetřování původu síry v naftě má skončit zhruba do dvou měsíců. Jména čerpacích stanic, kde byl u nafty zjištěn vyšší obsah síry, pak ČOI zveřejní na internetových stránkách.

Stát přichází ročně při daňových podvodech u pohonných hmot o miliardy korun. Prodejci se přimícháváním různých složek do paliv vyhýbají placení DPH či spotřební daně. Od spotřební daně jsou osvobozeny například různé technické oleje či biopaliva, které pak podvodníci do paliv přidávají ve větší míře, než dovolují zákony. Kuba dodal, že se chce více zaměřit na kontrolu dovozu technických olejů a s majiteli České rafinérské, jimiž jsou Unipetrol, Eni a Shell, hodlá jednat i o stabilitě dodávek ropy do ČR.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (15)
5. 5. 2012 22:29
Re: Nekvalitní nafta
uzivatelsky komfort beriem, ale s tou zvukovou kulisou to nemyslis vazne najma ak si vela casu v meste a v nizsich otackach . Slusne odhlucnene naftaky su az od strednej triedy aut. Na dialnici je to ine, hluk motora ustupi ostatnym hlukom a je klud
Avatar - autista
5. 5. 2012 16:53
Re: Nekvalitní nafta
Tak to mě pobavilo:
turbodiesely nabizi diky masivnimu krouticimu momentu vyssi uzivatelsky komfort- neni potreba tolik radit, auto zrychluje prakticky z jakychkoli otacek bez nekomu neprijemne zvukove kulisy vytoceneho motoru apod.

příjemná zvuková kulisa, to je právě to, proč si majitelé dieselu takové auto koupili!!!!!!

turbobenzín nabízí výhody jak dieselu, tak benzinu, a přitom je to nádherný sametový benzín, nízká spotřeba, svižnější svezení, vyšší výkony, krouťák není vše, ještě nad benzínem krouťák z dieselu nezvítězil ve všech disciplínách :-)
Avatar - Bully_
5. 5. 2012 10:49
Re: Nekvalitní nafta
Nejsi podle svych slov zavilym odpurcem dieselu- jenom tak mluvis.
Kdo si koupi vuz na jake palivo je prece jenom jeho vec. Vyssi servisni naklady nebo reci o nutnosti najezdit statisice km rocne jsou oblibenym, ale nepodlozenym argumentem. Arkticka nebo zimni nafta se prodava v zime automaticky vsude, neni nejaka "nutnost" ji shanet, staci jenom umet vzit cerpaci pistoli s hadici do ruky stejne jako u benzinu (nechme stranou nekvalitni CZ naftu kde ani tohle diky jejimu pancovani nepomuze). Nektere moderni diesely jezdi bez problemu i po tom meste a dosahuji porad nizsi spotreby.
Pravdu mas v tom ze to ale jenom o spotrebe neni, turbodiesely nabizi diky masivnimu krouticimu momentu vyssi uzivatelsky komfort- neni potreba tolik radit, auto zrychluje prakticky z jakychkoli otacek bez nekomu neprijemne zvukove kulisy vytoceneho motoru apod. .
Neexistuje pohon nebo motor co by byl univerzalne nejlepsi, tech promennych je spousta a nestestim je jenom to kdyz si nekdo koupi auto co mu nevyhovuje. Ale je to JEHO problem.
Avatar - Bully_
5. 5. 2012 10:30
Re: Joo.....zlatej benzín
Blazena nevedomost.. ;-)
Avatar - Guttalax
4. 5. 2012 15:36
Re: Nekvalitní nafta
;-) ;-) Tankuji benzín v Polsku a tady v tom kelouskoblbákově E 85. Naprostá spokojenost. Vídávám i takové blbečky,kteří v Kaufu skupují stolní oleje v ceně 25,- A lijou to do nafty.Čím náročnější motory na palivo ,tím větší sračky se zde prodávají. :no: