Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Connaught Type-D: nové kupé nové značky

Ondřej Láník
Diskuze (8)
Minulý týden byl veřejnosti poprvé prezentován nový automobil, který připravují dva bývalí konstruktéři Jaguáru. O další klasický britský automobil však nejde. Pod kapotou sice bude motor V10 o objemu jen 2,2 a také elektromotor...

Tim Bishop a Tony Martindale měli sen o sportovním voze, který začali realizovat. Jejich společnost Connaught Motor Company zveřejnila v Goodwoodu první informace o projektu sportovního kupé Connaught Type-D. Malosériový sportovní hybrid bude mít pod kapotou motor V10 o zdvihovém objemu 2,2 l kombinovaný s elektromotorem. Výkon celého ústrojí se má pohybovat kolem 120 kW, točivý moment dosáhne hodnoty 195 Nm. To postačí prvnímu Connaughtu ke zrychlení z 0 na 100 km/h za 6,2 s a nejvyšší rychlost má dosáhnout k metě 140 mil za hodinu (225 km/h). Connaught slibuje kombinovanou spotřebu 5,6 l/100 km a plnění nejpřísnějších emisních norem.

Hybridní pohon využívá 48voltovou palubní sít a energii akumulovanou v bateriích bude automobil využívat podle zvoleného režimu jízdy. Ve sportovním modu bude elektropohon čerpat maximálně energii z baterie s cílem dosahovat maximální sportovní výkony vozu. V normálním a ekologickém režimu budou baterie udržovány stále nabity (aby bylo možno jejich kapacitu využít například v městském provozu). Jak bude celá věc fungovat v praxi není zcela zřejmé, neboť současná sériová Toyota Prius, ač hospodaří s energií velmi mistrně, má na čistě elektrický pohon jen minimální dojezd a také podpora spalovacího motoru přídavným elektromotorem při zrychlování je, spíše než hodiny trvajícím infernem, pouze chvilkovou záležitostí. Více o Toyotě Prius zde .

Firma Connaught Motor Copany, vlastnící 17 patentů, sehnala dosud asi půl milionu liber a láká investory, kteří by měli přinést dalších 5 milionů liber, potřebných pro dokončení vývoje a zavedení výroby. Výrobní haly se však kupovat nebudou. Connaught Motor Copany se označuje za první virtuální továrnu na automobily, protože její zakladatelé jen přinášejí know-how, konstruují produkt a řídí chod firmy.Všechny další činnosti zajišťují formou outsourcingu u různých subdodavatelů. Velmi lehká karosérie z oceli a hliníku má podle prvních simulací projít testy Euro NCAP s plným počtem bodů a také hodnocení střetu s chodcem má patřit k těm nejlepším. Montáž vozů má dostat na starost firma EPM Technology, styling vozu navrhli na universitě v Coventry.

Když půjde vše podle plánů Connaughtu, začne se Type-D prodávat za 35000 liber v květnu roku 2006. V prvním roce počítají majitelé nové automobilky s odbytem 50 automobilů, následující roky má kapacita vzrůst na 2000 ks ročně.

Ondřej Láník
Diskuze (8)