Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čtvrtletní zisk Daimleru vzrostl o 45 %

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Provozní zisk německého automobilového koncernu Daimler ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl o 45 %. Firma uvedla, že k tomu přispěla nová limuzína třídy S a verze vozu třídy E, díky nimž se zvýšila zisková marže divize luxusních vozů Mercedes-Benz.

Za celý loňský rok Daimler vykázal rekordní tržby i odbyt. Zisk z běžné činnosti před splátkou úroků a zdanění (EBIT) dosáhl 2,5 miliardy eur a o zhruba 200 milionů eur překonal průměrný odhad analytiků z ankety agentury Reuters. Tržby se zvýšily o osm procent na 32,1 miliardy eur.

Za celý loňský rok zisk EBIT klesl o tři procenta na 7,9 miliardy eur. Tržby dosáhly 118 miliard eur a byly o tři procenta vyšší než v roce 2012. Daimler prodal rekordních 2,35 milionů vozů proti 2,2 milionu v předešlém roce.

Firma uvedla, že v letošním roce čeká další podstatný růst zisku, tržeb a odbytu všech typů automobilů. Její akcie reagovaly na zprávu vzestupem o 3,6 procenta.

Čistý zisk za poslední čtvrtletí klesl o 36 procent na 1,7 miliardy eur. O rok dříve Daimler vytěžil jednorázový zisk z prodeje podílu v evropské skupině letecké techniky EADS a nyní měl zvýšené výdaje s uvedením nového modelu třídy C na trh. Za celý rok ale čistý zisk vzrostl o 28 procent na rekordních 8,7 miliardy eur.

"Rok 2013 jsme nezačali zvlášť dobře, končili jsme jej ale úspěšně. Naše úsilí se vyplatilo," uvedl k výsledkům předseda představenstva Dieter Zetsche. "Daimler je nyní ve velmi dobré kondici," dodal.

Daimler v roce 2011 v kategorii luxusních vozů klesl v Evropě na třetí místo za domácími rivaly BMW a Audi. Loni se na konkurenty začal díky novým verzím a modelům dotahovat.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)