Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čtvrtletní zisk výrobce motocyklů Harley-Davidson nesplnil odhady

ČTK
Diskuze (0)
Zisk amerického výrobce motocyklů Harley-Davidson ve čtvrtém čtvrtletí zaostal za očekáváním. Zasáhl ho klesající odbyt ve Spojených státech, které jsou největším trhem podniku.

Firma navíc předpověděla, že globální dodávky jejích motocyklů v letošním roce klesnou na nejnižší úroveň za osm let. Neuspokojivé výsledky vedly k výraznému poklesu ceny akcií společnosti.

Zisk na akcii ve čtvrtém čtvrtletí činil pouhých 17 centů, zatímco analytici jej odhadovali na 28 centů, napsala agentura Reuters. V celém loňském roce firma dodala zákazníkům 228.665 motocyklů, což je o zhruba pět procent méně než předloni. V letošním roce počítá Harley-Davidson s poklesem dodávek na 217.000 až 222.000 motocyklů.

Maloobchodní prodej motocyklů Harley-Davidson ve Spojených státech se v loňském roce propadl o více než deset procent, zatímco v zahraničí nepatrně stoupl. Firma se nyní na domácím trhu potýká s negativními důsledky demografického vývoje - její tradiční zákazníci stárnou a snahy o přilákání nových a mladých motorkářů zatím nepřinesly kýžené výsledky.

Společnost Harley-Davidson se navíc loni stala terčem ostré kritiky ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterého rozhořčil plán podniku přesunout kvůli novým clům část výroby do zahraničí. Prezident firmu opakovaně kritizoval a podpořil dokonce bojkot jejích motocyklů. "Mnoho majitelů motocyklů Harley-Davidson plánuje podnik bojkotovat, pokud se výroba přesune do zahraničí. Skvělé!" napsal v srpnu na svém twitterovém účtu.

ČTK
Diskuze (0)

Doporučujeme