Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cupra představuje koncept městského elektromobilu. Zrychluje jako supersport

Stanislav Kolman
Diskuze (54)

Značka Cupra chystá pro rok 2025 malý městský elektromobil, jehož předobrazem je čerstvě odhalený koncept UrbanRebel.

Koncept Cupra UrbanRebel má podle tvůrců mísit čistou mobilitu s udržitelností, výkonem a vzrušující estetikou. Značka připomíná, že závodění má ve svém DNA, proto vizi elektromobilu chystaného pro rok 2025 nejprve poodhaluje touto odvážnou studií. Sériové auto se závodní odnože nejspíš skutečně dočká, elektromobil pro lidi by však měl mít normální tvary i „lidovější“ parametry.

Cupra UrbanRebel je 4080 mm dlouhý, 1795 mm široký a 1444 vysoký vůz s jedním párem dveří, dravým designem a platformou MEB. Technika v útrobách slibuje maximální výkon 250 kW, jenž lze krátkodobě navýšit až na 320 kW. To elektrickému prckovi stačí ke zrychlení z klidu na stovku za 3,2 sekundy.

Video se připravuje ...

„Tento závodní koncept nám dává představu o designovém jazyce budoucích městských vozů. Městský elektromobil je klíčovým strategickým projektem nejen pro naši značku, ale i celý koncern Volkswagen, protože v Martorellu chceme vyrábět více než 500.000 malých elektromobilů ročně pro různé značky skupiny,“ říká generální ředitel Cupry Wayne Griffiths.

Co do vzhledu zaujme kromě nepřehlédnutelného barevného provedení i tzv. efekt helmy, kdy se okna a jejich sloupky tváří jako jeden celek. Všimnout si můžeme rovněž aerodynamického provedení kol, vzadu zase nelze přehlédnout obrovský spoiler, kterého se ale u sériového elektromobilu nejspíš nedočkáme.

Ale kdo ví, nechme se překvapit. Cupra svůj nový koncept ukáže světu poprvé naživo na blížícím se mnichovském autosalonu, jehož tiskové dny startují již příští týden v pondělí. Redakce Auto.cz samozřejmě bude u toho.

Stanislav Kolman
Diskuze (54)

Doporučujeme

3. 9. 2021 08:31
Re: Co říká generální ředitel Cupry Wayne Griffiths
To ani nemusím, je mi jasné, že tyhle plány jsou hloupost. Vyrábět malé auto na baterky se suprsportovním designem a myslet si, že to lidi budou kupovat za cenu přes milion kaček ve velkých počtech je nesmysl. Cílová skupina by měla být uživatelé dosluhujících jedničkových oktávek něčím za podobné peníze, byť samozřejmě menším, ne tak výkonným ...
Avatar - kari.laz
3. 9. 2021 08:15
Re: Primitivny flamebait
Městský elektromobil je klíčovým strategickým projektem nejen pro naši společnost, ale také pro koncern Volkswagen, protože naším cílem je vyrábět v Martorellu více než 500.000 městských elektromobilů ročně pro různé koncernové značky. Městský elektromobil bude demokratizovat elektromobilitu a zpřístupní ji širokým vrstvám motoristů,“ řekl Wayne Griffiths, předseda představenstva značky Cupra.

Šéfdesignér automobilky Jorge Diez zase dodává: „Cupra UrbanRebel Concept dodává závodnímu vozu vzhled známý z počítačových her, a je tak radikální interpretací městského elektromobilu Cupra. Každé křivce, linii a výrazně tvarované ploše vdechuje život barevný design, jehož kinetické částice uvádějí při přechodu světla povrch do pohybu.“
3. 9. 2021 07:14
Re: P jako Pecka
Paradox je, že někdo situaci, která bude v roce 2050 vyhodnocuje očima z roku 2021.
Že se do te doby vyřeší infrastruktura, energeticky příznivější mix, dostupnost baterií i další detaily, to není podstatné. Důležité je panikařit :yes:
Avatar - Beefcake
2. 9. 2021 22:05
Re: Co říká generální ředitel Cupry Wayne Griffiths
Tak si to konecne precitaj a zistis, ze sa tam pise nieco ine.
Avatar - Beefcake
2. 9. 2021 22:02
Re: ?!?!
*** dotceny. Ale precitaj si este raz ten clanok, o com je. A co z toho vyrobila redakcia.
A nazov nerobi auto.