Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou postaví Skanska za 2,7 miliardy Kč

Jan Mička
Diskuze (12)
Dálnice D1 spojí Přerov a Lipník nad Bečvou. Stavbu za 2,7 miliardy korun dostala na starosti Skanska.

Nejvytíženější česká dálnice v současné době prochází rozsáhlou rekonstrukcí, i přesto ale zbývají prostředky na její rozšiřování. Na pořadu příštích měsíců bude spojení Přerova s Lipníkem nad Bečvou, přičemž výběrové řízení vyhrála společnost Skanska se zhruba poloviční cenovou nabídkou, než s jakou počítalo Ředitelství silnic a dálnic.

Do tendru bylo zapojeno dvanáct uchazečů a podle dostupných informací o vítězi rozhodovala hlavně nabídnutá cena a záruční doba. Skanska je schopna čtrnáctikilometrový úsek postavit za 2,7 miliardy korun a poskytnout desetiletou záruku. Jak napsal server iDnes.cz, bude ŘSD uchazečům rozesílat rozhodnutí, proti kterému se mohou do 15 dnů odvolat. Začátek stavebních prací se plánuje na červen letošního roku.

Poslední chybějící úsek dálnice D1 začíná u Říkovic na Přerovsku a končí za Lipníkem nad Bečvou, celkem tedy chybí dostavět zhruba 25 kilometrů silnice. Její vybudování sice vzdálenost mezi Prahou a Ostravou výrazně neprodlouží ani nezkrátí, vyhneme se však silnicím R46 (Prostějov) a R35 (Olomouc), kde se rychlostí 130 km/h moc často nesvezeme.

Jan Mička
Diskuze (12)
Avatar - rohYpnol
8. 5. 2015 00:08
Re: Opravdu postaví?
ne. u zakázek z veřejných zdrojů MUSÍ být technický dozor investora (TDI). Nicméně problém je v tom, že tyhle služby zadávají zpřízněným firmám, takže výsledný dozor nula od nuly pojde...
7. 5. 2015 22:48
Re: Opravdu postaví?
Úplně by stačilo každou takovou stavbu poctivě dokumentovat videozáznamem. Pár stacionárních kamer + 1-2 lidi co by natáčeli detaily. Vzhledem k ceně stavby by takový nezpochybnitelný dohled byl za pár korun. Takhle je tam jen tzv. stavební dozor, který se tam jde podívat maximálně 1x za týden a podškrábne za pár šupů každé ošizené svinstvo.
Avatar - Ja Prvni 123
7. 5. 2015 20:07
Asi jsem zase ztratil.
Chybi 25 km a oni dostavi 14.
Takze tech 11 se bude jezdit porad polnackou?
No pak to ale te rychlsotni silnici kolem Olomouce porad nepomuze.
*ni Prerovu jako takovemu.
Avatar - rohYpnol
7. 5. 2015 17:49
Re: Opravdu postaví?
záruka je zcela o ničem, když státu stejně Skanska neuzná případné plnění. Ostravské rolety se vytvořily snad ještě dřív než to stihli zkolaudovat a stát si stejně může leda tak...

Stavba za veřejné peníze prostě musí být nastavena s dozorem a kontrolními mechanismy tak, aby se ani špatně nepostavila :-!
7. 5. 2015 15:55
Re: Opravdu postaví?
To bude jak dosud nevysvětlená zakáska Skansky, kdy za 200mega si objednaj u subdodavatele stavbu a ten subdodavatel si to zpět za 100mega nechá postavit Skanskou a vyjádření Skansky zatím je, že je to standardní postup a těch 100mega byl obchodní zisk subdodavatele >:D Proto 14km za 2,7mld, tedy skoro 200mil za km 8-s :-( Tak snad už si aspoň stát ohlídá stavbu, aby to nebylo jak s Euroviou u Ostravy. I když, záruka 10 let na tento typ stavby mi přijde dost krátká.