Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia X-90: auto za 165.000 Kč již v roce 2004 ?

Ondřej Láník
Diskuze (47)
Rumunská Dacia připravuje ve spolupráci s koncernem Renault, nový automobil s kódovým označením X-90. První neoficiální zprávy hovoří o prodejní ceně 5000 eur, tedy přibližně 165.000,-Kč.

První informace jsou v našem článku.

Rumunské vozy Dacia byly v době totality atraktivním zpestřením chudého automobilového trhu zemí východní Evropy. Pod jménem Dacia se od roku 1969 prakticky dodnes licenčně vyrábí Renaulty 12. Inovace se tomuto vozu mnoho let vyhýbaly velkým obloukem. Časem se přesto objevily různé karosářské verze a motor se vstřikováním paliva dostala Dacia na přelomu století. Během globalizace automobilového průmyslu v 90. letech projevil francouzský Renault zájem o rumunskou značku a její výrobní kapacity. I v Rumunsku se tedy v roce 1998 hnuly ledy a Renault vzal Dacii pod svá křídla. Automobilka se pomalu vrací na tradiční trhy ve východoevropských zemích, včetně toho našeho.

Strategie značky Dacia je postavena na jednoduché a osvědčené konstrukci a komponentech používaných v malých Renaultech. Vše je přirozeně podpořeno nízkou cenou, která je pro většinu ostatních značek mimo cenový interval, který přináší automobilce zisk. Zákazník si musí dobře rozmyslet, co od takového vozu očekává, protože kompromisy jsou u vozu pod cenovou hranicí 200.000,-Kč nutné.

V Rumunsku se vše připravuje na uvedení nového modelu s interním označením X-90, který by se měl stát „světovým“ vozem koncernu Renault. Novinka, která je určená hlavně pro trhy východní a střední Evropy, se má postupně rozšířit na střední východ, na jihoamerické trhy a neméně podstatným teritoriem je Čína. Pro nás je podstatné, že nová Dacia by se měla objevit již na konci roku 2004 na několika vybraných trzích Evropy zřejmě včetně toho našeho.

Lákadlem číslo jedna je opět cena. Výrobní náklady se údajně pohybují kolem částky 3000 euro, prodejní koncová cena by se mohla vejít pod 5000 euro, tedy přibližně 165.000,-Kč. A co to vlastně bude za zázrak? Automobil již viděli první potenciální zákazníci, kteří prošli interními testy Dacie, při nichž se zjišťovaly dojmy zákazníků z nového modelu na trhu. Hovoří se o tříprostorovém voze (velikosti Renaultu Thalia), jehož vnější rozměry (d x š x v) by měly být přibližně 4240 mm x 1800 mm x 1490 mm. Automobil bude postaven na koncernové platformě, kterou nyní používá Nissan Micra (rozvor 2430 mm) a dostane ji i nový Renault Clio. Zavazadlový prostor v zádi má mít objem 480 l. Pohonné jednotky budou zřejmě převzaty z Renaultů, základní motor bude zážehový čtyřválec 1.4i (55 kW), spekuluje se o větším čtyřválci 1.6 l a také o malém dieselu (nejdříve v roce 2005). Větší světlá výška a robustní podvozek jsou určeny na špatné východoevropské cesty, ale předpokladem plánovaného prodeje v zemích východní Evropy je splnění všech technických standardů Evropské unie pro nové automobily. V sériové výbavě nemají chybět 2 airbagy, centrální zamykání a rádio s přehrávačem kazet. Další bezpečnostní prvky jako např. ABS budou za příplatek.

Ondřej Láník
Diskuze (47)