Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DAF a TNO představují projekt EcoTwin (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Projekt společností DAF a TNO je zaměřen na snižování spotřeby paliva za využití automatického řízení vozidel.

Projekt EcoTwin bylo poprvé prezentován během akce Automotive Week, kdy na dálnici N270 poblíž nizozemského Helmondu jely prostřednictvím Wi-Fi bezdrátově propojené dvě nákladní soupravy v krátké vzdálenosti za sebou a řidič druhé soupravy nemusel vozidlo vůbec řídit.

Záměrem experimentu EcoTwin je předvést, že pro druhé vozidlo je technicky možné jet velmi blízko za prvním vozidlem díky využití informací z radaru a kamery a díky bezdrátové komunikaci mezi vozidly. V průběhu tohoto procesu může druhé vozidlo automaticky přidávat, akcelerovat, brzdit i řídit.

Cílem společného projektu společností DAF a TNO je zmenšení vzdálenosti mezi nákladními soupravami na minimum, což umožní v dlouhodobém horizontu úsporu paliva až 10 % a také odpovídající snížení emisí CO2.

Dalším krokem po prezentaci je testování projektu EcoTwin v oblasti přístavu v Rotterdamu. Na procesu se podílí správa přístavu v Rotterdamu a společnost Transport en Logistiek Nederland (TLN). Program podporuje také ministerstvo pro infrastrukturu a životní prostředí.

Ron Borsboom, člen představenstva společnosti DAF Trucks N.V. odpovědný za vývoj produktů, uvedl, že před vývojovým týmem je ještě hodně práce, než bude tato technologie zcela spolehlivá v každé jízdní situaci.

Je nutné také vyjasnit otázky legislativy, spolehlivosti a přijetí této technologie veřejností. Se společností TNO sdílí DAF vizi, že přepravní společnosti budou moci bezpečně využívat první vozidla vybavená touto technologií na nizozemských dálnicích a některých hlavních regionálních komunikacích kolem roku 2020.

Koncept, kdy dvě nebo více vozidel jedou za sebou s využitím automatických jízdních technologií, je označován jako 2-Truck platooning.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)