Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daihatsu Copen Robe: Japonský sporťáček umí změnit své tvary (+video)

David Bureš
Diskuze (4)
Druhá generace Daihatsu Copen přijíždí s ostřejšími tvary. Zákazníci je ale budou moci změnit.

Daihatsu nás od loňského podzimu postupně připravuje na druhou generaci kei-roadsteru Copen. Nejprve loni v listopadu odhalila dvojici konceptů nazvaných Kopen, letos na jaře následovaly fotografie maskovaného prototypu tohoto auta. Nyní nový Copen s přídomkem Robe debutuje oficiálně.

Už loňské koncepty ukázaly, že nový Copen výrazně změní svůj styl, sériová verze se proti nim liší jen v detailech. To tam je někdejší milé vajíčko, druhá generace je ostřeji a sportovněji řazená. Přídi dominuje výrazná maska chladiče, která evokuje obrácenou masku single frame vozů Audi.

Karoserie Copenu ukrývá zajímavé tajemství – mnohé panely jde nahradit jinými. Díky tomu je možné agresivní design vyměnit za milejší tvary. Počínaje říjnem totiž bude k dispozici varianta s kulatými světlomety, která více připomíná původní generaci. Vyměnitelné panely karoserie rovněž umožňují změnit barvu auta.

Kabina nabízí místo jen pro řidiče a spolujezdce, palubní deska je řešena velice jednoduše. Copen používá elektricky ovládanou skládací pevnou střechu. Její stažení za záda posádky trvá 20 sekund, tuto operaci je možné provádět až do rychlosti 25 km/h.

Pod kapotou Copenu pracuje turbodmychadlem přeplňovaný tříválec o výkonu 47 kW a točivém momentu 92 N.m. Zážehový motor spolupracuje s bezstupňovou převodovkou CVT, nebo s příplatkovým pětistupňovým manuálem. V případě kombinace s CVT Copen spotřebuje jen 3,9 litru paliva na 100 kilometrů. Poháněná jsou přední kola, objednat je možné i samosvorný diferenciál.

Japonský sporťáček je dlouhý 3.395 milimetrů, široký 1.475 mm a vysoký 1.280 mm. Základem je lehký monokok nazvaný D-Frame, který má být třikrát tužší než skelet předchůdce. První generace vážila 810 kilogramů, novinka přibrala 40 kilogramů.

Prodej nového Daihatsu Copen Robe na japonském trhu začíná v těchto dnech, první vozy se u dealerů objeví příští měsíc. Ceny vozu v zemi vycházejícího slunce začínají na částce 1.798.200 jenů, což je v přepočtu asi 355.000 korun. V tomto případě vůz používá převodovku s plynule měnitelným převodem.

První generace Copenu se začala vyrábět v roce 2001, její výroba byla ukončena v srpnu 2012. Malý sporťáček tak v nabídce Daihatsu chyběl bezmála dva roky. Předchůdce byl k mání i na českém trhu, novinka se do Evropy podle všeho nechystá. Daihatsu totiž loni ukončilo své evropské aktivity, vedle nízkých prodejů byl důvodem konce silný jen, který zdejší prodeje této automobilce ztěžoval.

David Bureš
Diskuze (4)
23. 6. 2014 11:03
Cena dost vysoká
ale jinak se mi to náhodou líbí...
Avatar - JDM
22. 6. 2014 19:20
Re: Co to je?
Kei car nevíš neznáš .....kdyby si bydlel v Tokiu byl bys za něj rád >:-[]
22. 6. 2014 13:20
Co to je?
To si robia srandu? Ved to je snad pre deti… jasne to vidiet na videu v 0:25, ked aj ta hosteska by mala podla mna problem sa do toho poskladat. >:D
22. 6. 2014 12:43
TO JSOU ALE KRÁVOVINY, POŠAHANÝ JAPKA
asi
jako na prdlou tojotu [odkaz]
ale udělat elektroauto co jezdí téměř zadára, posunout vývoj, to neudělají. furt budou voblbovat lidi ;-)

PS: ještě že tam měli dostatek samurajů na fukušimu...