Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daihatsu MOVE: městské vozítko

Dan Vořechovský
Diskuze (6)
Japonci jsou velkými milovníky malých městských vozů. Od tohoto týdne si budou moci vybrat inovovaný model MOVE.

Tento čtvrtek uvedla na trh japonská automobilka Daihatsu přepracovaný vůz do města s názvem MOVE. Jde o kompaktní vůz, který byl původně postaven na podvozku jiného malého vozu od Daihatsu, i u nás dobře znamého modelu Cuore.

A byl to právě podvozek spolu s motorem, které se dočkaly největších změn. Daihatsu nakonec vytvořil dvě verze modelu MOVE, které se však od sebe příliš neliší. Nový MOVE nabízí především více prostoru, rozvor byl oproti předchozí verzi prodloužen o 190 mm na 2490 mm. Celkově měří vůz na délku 3395 mm a na šířku 1475 mm. Ve své třídě by tak měl být na špičce co se prostoru týká.

Daihatsu MOVE pohání třívalcový přeplňovaný benzínový agregát o objemu 0,66 l. Oproti předchozímu modelu se stejným objemem motoru došlo k podstatnému nárůstu výkonu z 31 kW na 43 kW. Motor nyní dosahuje maximálního točivého momentu 65 Nm. Motor bude spojen buď s pětistupňovou manuální nebo čtyřstupňovou automatickou převodovkou s plynule proměnným převodem (CVT). Verze “Custom” bude navíc nabízet motor vybavený turbem, který zvýší výkon na 47 kW a točivý moment na 103 kW. Mini vozy jsou v Japonsku oblíbené také kvůli daňovým úlevám, neboť jsou vybaveny motory s nízkou spotřebou a (nebo) nízkými emisemi. Model MOVE splňuje obě kritéria a Daihatsu uvádí jeho průměrnou spotřebu 4,3 l/100 km.

Daihatsu odhaduje, že měsíčně vyrobí na 12 tisíc kusů modelu MOVE, jehož cena bez daně bude v Japonsku začínat na úrovni 970 tis. jenů (cca 183 tis. Kč).

Dan Vořechovský
Diskuze (6)