Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálnice D1 dostane nové informační tabule

Ondřej Láník
Diskuze (7)
Ředitelství silnic a dálnic ČR dokončuje instalaci čtyř informačních tabulí na dálnici D1. Ukazatele jsou digitální a umožňují sdělení řidičům měnit ihned podle potřeby a aktuální situace.

Ředitelství silnic a dálnic ČR reaguje na situaci na frekventované dálnici D1 a dokončuje instalaci čtyř, v České republice nových a zcela ojedinělých, informačních tabulí. Ukazatele jsou digitální a umožňují sdělení řidičům měnit ihned podle potřeby a aktuální situace na dálnici. Řidiči budou informováni o aktuálním stavu vozovky, počasí, dálničních kolonách či uzavírkách.

Proměnné informační tabule jsou ojedinělou novinkou na českých dálnicích. První čtyři budou umístěny na dálnici D1, přičemž v lednu půjde o zkušební provoz a v únoru již o rutinní. Ve směru z Prahy do Brna to bude na 88,8 (Humpolec) a na 151,6 kilometru (Jabloňov). V opačném směru z Brna do Prahy potom na 179,9 (Ostrovačice) a na 124 kilometru (Věžnice). „V současnosti již na příslušných místech stojí portálové konstrukce. Jakmile to dovolí povětrnostní podmínky, tak na tyto konstrukce nainstalujeme informační tabule a začneme systém testovat,“ uvedl generální ředitel ŘSD ČR Petr Laušman.

Nejzajímavější na informačních tabulích je, že dokáží řidiče včas informovat o případných dopravních nehodách a místě, kde k takové nehodě došlo. Na tabuli se současně zobrazí také doporučovaný exit, na kterém bude pro řidiče nejsnazší opustit dálnici a vyhnout se tak dlouhým kolonám.

Informace na proměnné informační tabule budou odesílány z Národního dopravního informačního centra se sídlem v Ostravě. Výstupy tohoto centra řidiči doposud znali pouze z webových stránek ŘSD (www.rsd.cz sekce Dopravní informace), nyní budou viditelné přímo na dálnici.

V rámci realizace Jednotného systému dopravních informací pro Českou republiku postupně soustřeďují a jsou vyhodnocovány informace od Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR, Zdravotnické záchranné služby, ze systému Uzavírek ŘSD ČR, Silničního meteorologického informačního systému, systému Zimní zpravodajské služby a z dalších zdrojů. Tyto informace zajišťuje více než 800 dispečerů a brzy budou zároveň k dispozici řidičům prostřednictvím rozhlasových stanic, služeb mobilních operátorů nebo prostřednictvím společného vysílání zpráv RDS-TMC s Českým rozhlasem. Informace o dopravní situaci na D1 budou dostupné také Integrovanému záchrannému systému a dalším subjektům veřejné správy.

Dálnice D1 se především v úseku kraje Vysočina dočká i dalších čtyř nových kamer. Obrazové informace z nich budou mít k dispozici dispečeři a pracovníci Střediska správy a údržby dálnice, operátoři Národního dopravního informačního centra a v dalším kroku také pracovníci Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR a dalších subjektů. Bude tak posílena informovanost o provozu na D1 a zajištěna výměna informací. Další kamery a proměnné informační tabule budou instalovány v závislosti na výši finančních prostředků.

Ondřej Láník
Diskuze (7)
28. 12. 2005 23:00
Re: KUP SI SÁNĚ
>:D >:-[] :yes: