Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další naděje pro spalovací motory? Velká politická síla chce „revidovat“ jejich konec v Evropě

Marek Bednář
Diskuze (96)

Středopravá Evropská lidová strana „odmítá politiku zákazu, jako je zákaz spalovacích motorů“ dle svého předvolebního manifestu.

Volby do europarlamentu, které jsou v plánu na červen 2024, mají potenciál zamíchat klimatickými plány Unie. Očekává se, že „zelení“ ve volbách o část mandátů přijdou a naopak konzervativní strany posílí. Evropská lidová strana (European People’s Party, EPP) patří k největším stranám v Evropském parlamentu a i ona by mohla ve volbách získat.

To by mohlo znamenat stéblo naděje pro spalovací motory, neboť tato strana patří k dlouhodobým odpůrcům zákazu spalovacích motorů. Web Euractiv se dostal k jejímu předvolebnímu manifestu, v němž strana odmítá zákazy a tuto politiku „co nejdřív zreviduje“.

Video se připravuje ...

Jens Gieseke, německý europoslanec za skupinu EPP, už před časem varoval, že rozhodnutí fakticky ukončit prodej aut se spalovacími motory by vedlo k „havanskému efektu“ – lidé by si nechávali svá konvenční auta desítky let, neobměňovali by je za nové elektromobily. Po nějaké době by to tedy v Evropě vypadalo jako na Kubě.

EPP v přístupu k dekarbonizaci drží postoj technologické otevřenosti, podle kterého by si EU neměla vybírat, které technologie pro cestu za nějakým cílem nařídí. Místo toho by se měla soustředit na dosažení cíle jakoukoliv cestou.

Záměr revidovat plán zakázat prodej nových aut se spalovacími motory, nejsou-li uzpůsobeny na spalování výhradně syntetických paliv, může mít dalekosáhlé důsledky. Není vyloučeno, že se objeví snahy přezkoumat i další části tzv. Green Dealu, který si vytyčil za cíl učinit Evropu uhlíkově neutrální do roku 2050. Balíček opatření Fit for 55, který je jeho součástí, ovšem hrozí energetickou chudobou 120 milionům Evropanů.

Marek Bednář
Diskuze (96)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
28. 1. 2024 18:35
Re: Ano,
Díky OZE naopak jsou poplatky za OZE a zvýšená cena disitribuce :-)
A každým rokem to bude jen stoupat, to ti řekne každý expert na energetiku.

Ty oze se musí zálohovat a vykrývat uhelkama a plynem a to něco stojí, provozovat souběžně 2 věci
28. 1. 2024 12:57
Re: Fascinujici
To asi právě dělá, vezmi si třeba celou iD řadu od VW - platí na ní vše, co napsal... :yes:
28. 1. 2024 12:33
Re: Proc?
Také jsem to již zaregistroval. Děsivé...

Ty palce, to je fakt síla. To by byl opravdu takový problém udělat to tak, aby bylo vidět kdo ten palec dal?
28. 1. 2024 12:33
Re: Ano,
Dnes muzes podepsat dodávku silové elektriny na 3 roky dopředu a kazdy rok bude cena nizsi.
A vis proc? Protoze OZE. Jedine OZE aktualne dokaze hýbat cenou elektriny dolu.
28. 1. 2024 11:13
Re: Proc?
Už píšeš skoro jako Hammuna. :'-(

Když je "jakykoli zákaz skoro zbytečný", proč ty zákazy a restrikce existují?

Ps.: Ještě jedna zajímavá věc na EV - náklady na provoz budou diametrálně odlišné u někoho, kdo může nabíjet doma a u někoho, kdo bude odkázán na veřejné nabíječky...
Nastávají nám fér časy.