Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

David Brown Speedback Silverstone Edition: Britská specialita pro deset vyvolených

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Britská společnost David Brown Automotive si pro letošní rok připravila peprnější provedení svého luxusního kupé s technikou značky Jaguar v útrobách líbivé karoserie.

David Brown Speedback GT, kombinující linie šedesátých let s technikou Jaguaru XKR, byl oficiálně odhalen na jaře roku 2014 a byl představen návštěvníkům řady autosalonů a společenských akci.

Na první prototyp navázala společnost David Brown Automotive kusovou výrobou modelu Speedback GT na přímou objednávku a pro letošní rok si připravila novinku inspirovanou závodními vozy šedesátých let a zároveň i tehdejšími letadly s proudovými motory.

David Brown Speedback Silverstone Edition přímo vychází z designu i techniky modelů GT, ale odlišuje se řadou úprav v oblasti techniky i designu, jejichž cílem je dodat původně spíše cestovnímu kupé sportovnější styl i jízdní projev.

V případě karoserie jsou rozdíly mezi GT a Silverstone Edition viditelné na první pohled. Letošní novinka nedostala chromované nárazníky a místo nich se na přídí pyšní novou maskou chladiče s párem přídavných LED světlometů a decentním spoilerem, zatímco záď ozdobil difuzor a nové koncové LED svítilny. K poznávacím znamením Silverstone Edition pak patří i 20palcová kola Afterburner.

Interiér přináší podobné na sportovní styl zaměřené změny, z nichž tu nejzásadnější představuje opuštění koncepce 2+2 ve prospěch dvojice anatomických předních sedadel a úložného prostoru v místech, kde byla původně zadní sedadla. Samozřejmostí jsou zde vybrané materiály spolu s jejich špičkovým zpracováním. Výbava vozu zahrnuje mimo jiné satelitní navigaci, Bluetooth a výkonný audio systém Bowers & Wilkins.

Vedle designu a výbavy byla věnována pozornost i technice a Silverstone Edition má kompresorem přeplňovaný vidlicový osmiválec o objemu 5,0 litru naladěn na nejvyšší výkon 448 kW (601 k) při 6000 až 6500 min-1 a točivý moment 766 N.m při 4030 min-1, zatímco výchozí GT má ze stejné pohonné jednotky k dispozici nejvyšší výkon 375 kW (510 k) a točivý moment 625 N.m. U obou provedení roztáčí osmiválec kola zadní nápravy prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky.

David Brown Speedback Silverstone Edition má v souvislosti s vyšším výkonem upravené nastavení odpružení kol i brzdový systém. Cílem všech změn je dosažení sportovnější jízdních vlastností a zároveň i vylepšení ovladatelnosti kupé s rozvorem 2,75 m, celkovou délkou 4,76 m, šířkou 1,86 m, výškou 1,35 m a hmotností 1800 kg.

Všechny úpravy provedené v oblasti pohonné jednotky a podvozku pak stojí za výrazný zkrácením času potřebného k akceleraci z 0 na 100 km/h z 4,8 s verze GT na 4,3 s u Silverstone Edition. Maximální rychlost obou verzí je ovšem shodně elektronicky omezena na 250 km/h.

Společnost David Brown Automotive plánuje vyrobit pouze deset vozů v provedení Speedback Silverstone Editione. Základní cena je stanovena na 620.000 britských liber (zhruba 18.250.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - JohnyRnR
17. 4. 2018 17:28
Převodovka
V článku se píše o manuálu, v galerii je vidět automat...
Avatar - CHerokee
17. 4. 2018 17:06
Nádhera
Fantasie!!! :yes: :yes: :yes: