Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Deset elektromobilů Nissan e-NV200 Evalia zamířilo do služeb DPP

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Dopravní podnik hl. m. Prahy převzal v uplynulých dnech v rámci dotačního projektu deset elektromobilů Nissan e-NV200 Evalia pro interní účely.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) nahradí elektromobily Nissan e-NV200 Evalia mála dodávková vozidla, která byla do jeho vozového parku pořízena během let 2004 až 2007.

DPP uvádí, že projekt pořízení elektromobilů Nissan e-NV200 je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.

Nové elektromobily budou stejně jako předchozí automobily se vznětovými motory využívány v každodenním provozu. Například pro rozvoz vnitropodnikové pošty, či pro úkoly spojené s činností oddělení Technické kontroly autobusů a tramvají, posádek zajišťujících výstavbu a rekonstrukce tramvajových tratí atd.

„Těší nás, že postupně a úspěšně naplňujeme strategické cíle DPP, tedy obměnu konvenčních vozidel elektromobily. Zároveň jsme využili možnosti zapojení se do dotačního projektu ‚Pořízení osobních a dodávkových vozidel‘. Díky celému procesu jsme tedy pořídili do majetku DPP 10 kusů pětimístných elektromobilů kategorie M1. Věřím, že nám nejen pomohou zefektivnit každodenní provoz naší společnosti, ale přispějí především i ke snaze DPP, být co nejohleduplnější vůči životnímu prostředí,“ řekl Jan Lebeda, vedoucí jednotky Správa Vozidel a Autobusů.

Elektromobily pro oddělení Technická kontrola – jednotky Správa vozidel Tramvaje a oddělení Technická kontrola – jednotky Správa Vozidel a Autobusů budou standardně označeny jako všechna pohotovostní vozidla DPP, včetně výstražných zařízení (majáků) oranžové barvy.

Elektromobil pro oddělení Technická kontrola (JSVT) bude navíc vybaven radiostanicí. Zbývajících 8 elektromobilů bude rovněž opatřeno logem DPP a nápisem Dopravní podnik.

Všech deset elektromobilů bude opatřeno samolepkou „Jezdím s podporou a logy Ministerstva životního prostředí, Státního fondu životního prostředí ČR a projektu EKOMOB“.

Nissan e-NV200 vychází z konvenčního modelu NV200, oceněného titulem Mezinárodní dodávka roku 2010. Nejprve byl tento elektromobil představen jako koncept a v roce 2014 se z něj stal sériový model. V současnosti je nabízen jako čistě užitkový model e-NV200 nebo e-NV200 Evalia s možnosti přepravy až sedmi osob.

Přední kola obou provedení roztáčí elektromotor o výkonu 80 kW a točivém momentu 254 N.m. Maximální rychlost je podle materiálů automobilky 123 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h za 14,0 s. Lithium-iontové baterie s kapacitou 40 kWh umožňují dle WLTP kombinovaný dojezd 200 km a v městském provozu až 301 km na jedno nabití.

Zdroj a foto: DPP/Jan Lebeda, Nissan

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme