Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Máte už elektronickou dálniční známku? Éra papírových kupónů skončila

David Bureš
Diskuze (64)

Éra elektronických dálničních známek je už definitivně tady. S koncem ledna skončila i platnost posledních papírových kupónů.

Včerejším dnem, tj. 31. ledna 2021 po čtvrtstoletí definitivně skončila éra papírových dálničních známek a místo nich nastupují e-kupóny. Elektronické dálniční známky už lze kupovat od začátku loňského prosince, až do konce ledna však ještě platily stávající roční dálniční známky pro rok 2020, v papírové podobě.

S koncem víkendu se tak očekával rostoucí zájem o nákup elektronické dálniční známky, řada řidičů využívajících dosud roční papírovou známku totiž mohla nechat nákup nové e-viněty až na poslední chvíli. Od prosince zatím šoféři nakoupili bezmála 1,18 milionů e-kuponů, z čehož takřka 1,09 miliony byly roční elektronické dálniční známky.

Od února tak při využití české dálniční sítě je v případě osobních automobilů do 3,5 tuny nutné využívat výhradně elektronické dálniční známky. I nadále je k dispozici desetidenní, měsíční a roční známka. Zůstává i cena, tj. 310 Kč za desetidenní, 440 Kč za měsíční a 1.500 korun za roční. Nově se už však nemusí vylepovat za čelní sklo papírový kupón, v elektronickém systému stačí jen vyplnit státní poznávací značku automobilu, podle níž se při případné kontrole zjistí, zda má dané vozidlo za použití dálnice zaplaceno.

„Aby lidé předešli případným chybám s vyplňováním SPZ, je praktické vzít si k ruce malý techničák. Zdá se to možná nešikovné či úsměvné, ale je to užitečné. Pokud si koupím elektronickou známku s platností ihned a udělám chybu, opravy či kompenzace nejsou možné,“ doporučuje Martin Opatrný, mluvčí CENDIS, který má elektronické dálniční známky na starosti.

Chybně zadané údaje lze opravit jen při nákupu na daném obchodním místě, a to pouze do 15 minut od zaplacení. Při nákupu elektronické dálniční známky přes e-shop pak při odloženém počátku její platnosti můžete do začátku platnosti  provést jednu úpravu chybně zadaných údajů.

Novinkou je pak klouzavá platnost roční známky. Jestliže u papírových kupónů byla její platnost striktně vymezena, a to od prosince předcházejícího roku do ledna roku následujícího, nově platí libovolných 365 dní, od data, kdy si řidič zvolí. Začátek platnosti e-viněty lze totiž zvolit až s předstihem tří měsíců od data nákupu.

„Řada řidičů vyjíždí na dálnice až později než k 1. únoru. Mohou si tedy elektronickou dálniční známku pořídit třeba až na Velikonoce či letní prázdniny a nekrátí si jako dřív její využití,“ doplňuje k tomu Opatrný.

Elektronické dálniční známky lze koupit přes internet, a to prostřednictvím oficiálního e-shopu edálnice.cz. K dispozici však jsou i v kamenných prodejnách, v tzv. samoobslužných kioscích, a to hlavně v příhraničních oblastech u vjezdu na zpoplatněný úsek dálnice, případně na čerpacích stanicích sítě Euro Oil či na České poště.

Ze zpoplatnění dálnic jsou pak vyjmuty elektromobily a plug-in hybridy se speciální přidělenou poznávací značkou (EL), případně třeba vozidla přepravující držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P. Automobily na CNG nebo biometan pak platí poloviční poplatek.

David Bureš
Diskuze (64)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
1. 2. 2021 15:48
Re: Uz bylo na čase
No vidíš a v reálu je to PŘESNĚ OPAČNĚ

Nejsem (bohužel) nejchytřejší = ale říkám (narozdíl od většiny) FAKTA (PROTO dávám i odkazy)

Tohle je o tobě a lidech co se ti líbí https://zpravy.aktualne.cz/…c800cc47ab5f122/ smutný kam upad inteligentní člověk co bys ho chtěl příštím prezidentem

AROGANTNÍ Z-MRD co velmi často AROGANTNĚ MACHRUJE jak jsou všichni ve všech oborech (proti němu) tupí nebo se alespoň mýlí = si ty
Krásnej příklad je DOTOVÁNÍ NAFTY = kolik stovek vět a vulgarit si znovu a znovu psal. No tak jeslti si nekecal o VŠ ekonomovi v práci = tak je na čase se ho zeptat.

DRSNÝ žejo? To co kritizuješ = si ty sám
PROTO sem řikal ať si pustíš ten dokument = a na konci se rozhodneš jestli ti co říkají věci které ty popíráš (od mě po majitele 30ti doktorátů) jsou to co píšeš (NEBO SI MYSLÍŠ ŽE SI NEJCHYTŘEJŠÍ ale v reálu...

V reálu ten ROZPOR co máš furt se světem = není tím že se MY mýlíme = ale mýlíš se ty. Ten ROZPOR = tu JE
Jde jen o to KDO se mýlí
Avatar - Hammunasakra
1. 2. 2021 15:43
Re: Uz bylo na čase
To se dá na webu PS snadno dohledat = všichni poslanci ANO = prý svému předsedovi NAVZDORY :D

Prostě jsou tu 2 strany = na té jedné je většinou za jeden provaz táhnoucí ANO, KSČm, SPD a ČSSD = ti hlasovali i PRO tuhle absurditu a Trikolora (tedy ti co "se ti jinak spíš líbí")

Tahle zrůdnost návrh SPD co odhlasovali.. musí podepsat ještě další koho si volil = já ani nikdo z mého okolí by to nepodepsal
Zatím mu jako soudruh soudruhovi pomáhá https://www.seznamzpravy.cz/…-babisovi-140373

Bohuže parta co ti je sympatická a kterou volíš páchá tyhle úchylnosti furt pryč (TADY je na místě vyhrožovat nemocnicí v Jablonci :*) ) jj OPĚT svojně odhlasovali = zablokovali KURZARBEIT https://www.seznamzpravy.cz/…ropoustet-140012

Proč Andrej komunista eSTéBák = dělá věci PROTI (běžným) lidem (a za jeho vlády stojící na podpoře KSČm) se rozdlím mezi chudým bohatým (to má dělat "zlá" pravice) ZVĚTŠILY = tomu fakt nerozumím
Stejně jako proč zrušil zrušení Superhrubé mzdy (před léty naplánované ještě Kalousem) a v době kdy je to absolutně totálně NEVHODNÉ = tak ho najednou udělal. Ty si takovej odborník na všechno = nevíš?
1. 2. 2021 15:38
Re: Uz bylo na čase
Ani nevím kdo pro tuhle zhovadilost všechno zvednul ruku. Je jasný, že volič před volbama přesně ví kdo se s kým spolčí a co v následujících 4 letech vymyslí. Vidíš to blbečku všechno hrozně jednoduše. Jsem ale rád, že jsem nikdy nevolil Babiše.
1. 2. 2021 15:35
Re: Uz bylo na čase
Ba ne, nesnáším jen arogantní z-mrdy co si myslí, že jsou nejchytřejší. Čili tebe.
1. 2. 2021 15:34
Re: Uz bylo na čase
Hele já ti řeknu tajemství. To že s ním v některých otázkách souhlasím, neznamená, že ho volím nebo ho mám rád. Jen se prostě někdy názorově shodneme. Stejně jako se někdy názorově sejdu s Kalouskem, komoušema, ODS atd. To je úplně normální. Nemůžeš z toho vydedukovat ovšem nic jinýho než, že s ním v konkrétním otázce souhlasím. Ty z toho chápeš, že s ním souhlasím ve všem a jsem snad jeho volič.